Nutreco zet epigenetica in bij jongveeopfok


De voeding tijdens de eerste 8 weken is cruciaal voor de latere melkproductie van een koe
vrijdag, 24 oktober, 2014

Diervoederconcern Nutreco is een vijfjarig onderzoek gestart naar de rol van epigenetica bij jongveeopfok.

‘Diverse studies wijzen uit dat de voeding in de eerste acht weken van de opfok sterk bepalend is voor de latere melkproductie van koeien. Maar het exacte mechanisme van deze vorm van “metabolic programming” is niet bekend. Door het bestuderen van de relatie tussen voeding en genexpressie (epigenetica) willen we dat nog beter begrijpen en producten ontwikkelen om de kalveropfok te verbeteren’, vertelde Leo den Hartog, directeur R&D bij Nutreco tijdens het LifeStart Global Dairy Calf Symposium in Eindhoven.

70 kalveren vijf jaar gevolgd

Epigenetica is een term voor erfelijke veranderingen die niet alleen verklaard kunnen worden door genen, maar juist door de invloed van de omstandigheden, het milieu.
De toepassing van epigenetica in jongveevoeding wordt duidelijker aan de hand van de vijfjarige proef die Nutreco op het proefbedrijf Kempenshof in Boxmeer eind vorig jaar startte. Daar worden alle voerbehandelingen die 70 kalveren tijdens de opfok krijgen, intensief gevolgd. Melk-, voer-, en wateropname, gewicht, alles wordt genoteerd en met grote regelmaat worden bloedmonsters genomen. Via genoomtesten worden de bloedmonsters onderzocht en vervolgens wordt bekeken welke voedermiddelen of handelingen voor welke veranderingen in het genpatroon (genexpressie) zorgen.

30 procent van genetisch potentieel onbenut

Het is een langdurig en kostbaar onderzoek waarbij nauw samengewerkt wordt met Wageningen Universiteit en Cornell University, aldus Den Hartog. ‘De mondiale zuivelproductie moet omhoog om de wereldbevolking van 9 miljard mensen in de toekomst op een efficiënte manier te voeden. We zien nu dat 30 procent van het genetisch potentieel van een koe niet wordt benut. Met name in de jongveeopfok zijn verbeteringen mogelijk middels optimale voeding. Met dit onderzoek krijgen we inzicht in welke behandelingen of voersoorten op jonge leeftijd kunnen zorgen voor een maximale melkproductie.'


0 reacties

De voeding tijdens de eerste 8 weken is cruciaal voor de latere melkproductie van een koe
vrijdag, 24 oktober, 2014

Diervoederconcern Nutreco is een vijfjarig onderzoek gestart naar de rol van epigenetica bij jongveeopfok.

‘Diverse studies wijzen uit dat de voeding in de eerste acht weken van de opfok sterk bepalend is voor de latere melkproductie van koeien. Maar het exacte mechanisme van deze vorm van “metabolic programming” is niet bekend. Door het bestuderen van de relatie tussen voeding en genexpressie (epigenetica) willen we dat nog beter begrijpen en producten ontwikkelen om de kalveropfok te verbeteren’, vertelde Leo den Hartog, directeur R&D bij Nutreco tijdens het LifeStart Global Dairy Calf Symposium in Eindhoven.

70 kalveren vijf jaar gevolgd

Epigenetica is een term voor erfelijke veranderingen die niet alleen verklaard kunnen worden door genen, maar juist door de invloed van de omstandigheden, het milieu.
De toepassing van epigenetica in jongveevoeding wordt duidelijker aan de hand van de vijfjarige proef die Nutreco op het proefbedrijf Kempenshof in Boxmeer eind vorig jaar startte. Daar worden alle voerbehandelingen die 70 kalveren tijdens de opfok krijgen, intensief gevolgd. Melk-, voer-, en wateropname, gewicht, alles wordt genoteerd en met grote regelmaat worden bloedmonsters genomen. Via genoomtesten worden de bloedmonsters onderzocht en vervolgens wordt bekeken welke voedermiddelen of handelingen voor welke veranderingen in het genpatroon (genexpressie) zorgen.

30 procent van genetisch potentieel onbenut

Het is een langdurig en kostbaar onderzoek waarbij nauw samengewerkt wordt met Wageningen Universiteit en Cornell University, aldus Den Hartog. ‘De mondiale zuivelproductie moet omhoog om de wereldbevolking van 9 miljard mensen in de toekomst op een efficiënte manier te voeden. We zien nu dat 30 procent van het genetisch potentieel van een koe niet wordt benut. Met name in de jongveeopfok zijn verbeteringen mogelijk middels optimale voeding. Met dit onderzoek krijgen we inzicht in welke behandelingen of voersoorten op jonge leeftijd kunnen zorgen voor een maximale melkproductie.'

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.