Melk- en azijnzuur op maiskuilanalyses


Formulier maiskuilanalyse bevat voortaan ook melk- en azijnzuurgehalte
vrijdag, 11 oktober, 2013

Op maiskuilanalyses prijken voortaan ook de gehalten aan melkzuur en azijnzuur. BLGG AgroXpertus vermeldt deze gegevens omdat ze inzicht geven in de kwaliteit van de kuil en als input voor rantsoenberekeningen dienen. Voercoöperaties Agrifirm en ForFarmers Hendrix houden in hun rantsoenprogramma inmiddels rekening met deze zuren.

Tot nu toe maakte BLGG gebruik van berekende waarden voor melkzuur en azijnzuur. Door de nieuwe metingen verbetert de nauwkeurigheid.

Gemiddeld bevatten maiskuilen in Nederland bij een goede conservering 40 tot 60 gram melkzuur per kg droge stof.

Vorming lactose

Melkzuur is een energiebron op pensniveau. Koeien zetten melkzuur in de pens om in propionzuur en vervolgens in lactose. De vorming van lactose werkt positief op de melkproductie. Melkzuur en azijnzuur zijn ook van invloed op de zuurbelasting in de pens.


0 reacties

Formulier maiskuilanalyse bevat voortaan ook melk- en azijnzuurgehalte
vrijdag, 11 oktober, 2013

Op maiskuilanalyses prijken voortaan ook de gehalten aan melkzuur en azijnzuur. BLGG AgroXpertus vermeldt deze gegevens omdat ze inzicht geven in de kwaliteit van de kuil en als input voor rantsoenberekeningen dienen. Voercoöperaties Agrifirm en ForFarmers Hendrix houden in hun rantsoenprogramma inmiddels rekening met deze zuren.

Tot nu toe maakte BLGG gebruik van berekende waarden voor melkzuur en azijnzuur. Door de nieuwe metingen verbetert de nauwkeurigheid.

Gemiddeld bevatten maiskuilen in Nederland bij een goede conservering 40 tot 60 gram melkzuur per kg droge stof.

Vorming lactose

Melkzuur is een energiebron op pensniveau. Koeien zetten melkzuur in de pens om in propionzuur en vervolgens in lactose. De vorming van lactose werkt positief op de melkproductie. Melkzuur en azijnzuur zijn ook van invloed op de zuurbelasting in de pens.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.