Hooi 2013 van zeer goede kwaliteit


woensdag, 28 augustus, 2013

Het praktijknetwerk ‘Heerlijk Helder Hooi’ is zeer te spreken over de kwaliteit van het reeds geoogste hooi van 2013.

Het praktijknetwerk dat dit jaar werd gestart onderzoekt in samenwerking met CONO Kaasmakers de invloed van hooi voeren op de mineralenbenutting, de diergezondheid en de smaak van de melk en het vlees. De veertien deelnemende bedrijven (gezamenlijk 855 melkkoeien en 559 hectare grasland waarvan 100 hectare natuurland) hooiden dit seizoen reeds 146 hectare grasland, bijna een kwart van de totale oppervlakte grasland.

Het praktijknetwerk beoordeelde de kwaliteit van het tot nu toe geoogste hooi als uitzonderlijk goed, bovendien is het hooi vooral ook smakelijk. De gemiddelde opbrengst aan hooi per bedrijf ligt op 30 ton, wat overeenkomt met ongeveer 26 ton droge stof. Vergeleken met vorig jaar valt de opbrengst per hectare wel tegen, als gevolg van het koude voorjaar en daardoor de mindere grasgroei. Vanwege de droogte viel de (her)groei van het gras flink tegen.

Smaakverbetering melk door hooi

Volgens het praktijknetwerk heeft hooien veel voordelen. Zo is er bij hooien een betere N-kringloop door een betere benutting door de koe en minder uitstoot van NH3. Daarnaast draagt hooi bij aan een betere gezondheid van de koe en minder klauwproblemen. Bovendien is men internationaal overtuigd van de smaakverbetering van melk door het voeren van hooi.


0 reacties

woensdag, 28 augustus, 2013

Het praktijknetwerk ‘Heerlijk Helder Hooi’ is zeer te spreken over de kwaliteit van het reeds geoogste hooi van 2013.

Het praktijknetwerk dat dit jaar werd gestart onderzoekt in samenwerking met CONO Kaasmakers de invloed van hooi voeren op de mineralenbenutting, de diergezondheid en de smaak van de melk en het vlees. De veertien deelnemende bedrijven (gezamenlijk 855 melkkoeien en 559 hectare grasland waarvan 100 hectare natuurland) hooiden dit seizoen reeds 146 hectare grasland, bijna een kwart van de totale oppervlakte grasland.

Het praktijknetwerk beoordeelde de kwaliteit van het tot nu toe geoogste hooi als uitzonderlijk goed, bovendien is het hooi vooral ook smakelijk. De gemiddelde opbrengst aan hooi per bedrijf ligt op 30 ton, wat overeenkomt met ongeveer 26 ton droge stof. Vergeleken met vorig jaar valt de opbrengst per hectare wel tegen, als gevolg van het koude voorjaar en daardoor de mindere grasgroei. Vanwege de droogte viel de (her)groei van het gras flink tegen.

Smaakverbetering melk door hooi

Volgens het praktijknetwerk heeft hooien veel voordelen. Zo is er bij hooien een betere N-kringloop door een betere benutting door de koe en minder uitstoot van NH3. Daarnaast draagt hooi bij aan een betere gezondheid van de koe en minder klauwproblemen. Bovendien is men internationaal overtuigd van de smaakverbetering van melk door het voeren van hooi.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.