Groeiende belangstelling in Nederland voor shredlage-mais


Bij shredlage-mais is de haksellengte van de mais langer en wordt de korrel niet gekneusd maar verpulverd
maandag, 29 februari, 2016

In navolging van de VS krijgen steeds meer veehouders in Nederland belangstelling voor shredlage-maishakselen.

Shredlage-mais is mais die in plaats van de gangbare 0,5 tot 1,2 centimeter gehakseld wordt op 2,6 tot 3,0 centimeter en waarbij de korrel niet gekneusd maar verpulverd wordt. In de VS werd vorig jaar 8 tot 10 procent van de mais gehakseld volgens het ‘shredlage’-principe, dat voor meer herkauwactiviteit moet zorgen.

Structuur toevoegen niet meer nodig

‘Meerdere loonwerkers hebben gemeld dat ze interesse hebben in een hakselaar met shredlage-korrelkneuzer en hakseltrommels’, vertelt Rens Jansen, verkoopleider bij Kamps De Wild. Afgelopen jaar demonstreerde Kamps De Wild een maand lang een Claas-shredlage-hakselaar. Momenteel worden de maiskuilen gevoerd die deze hakselaar maakte. Door mais via het shredlage-pincipe te hakselen zou structuur toevoegen in de vorm van koolzaad- of graszaadstro in maisrijke melkveerantsoenen niet meer nodig zijn. Diverse voerorganisaties volgen daarom het voeren van deze kuilen met veel interesse.

Extra aandacht voor aanrijden

Vanwege hogere dieselkosten en aanschafkosten van een shredlage-hakselaar zal de hakselprijs per hectare tussen de tien en vijftien procent hoger liggen. Ook vraagt het grover hakselen extra aandacht voor het aanrijden van de maiskuilen omdat broei op de loer ligt.

Komende maanden moet via diverse onderzoeken duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor de gezondheid en melkproductie.

Lees het achtergrondverhaal over shredlage-maishakselen in het tweede februarinummer van Veeteelt.


0 reacties

Bij shredlage-mais is de haksellengte van de mais langer en wordt de korrel niet gekneusd maar verpulverd
maandag, 29 februari, 2016

In navolging van de VS krijgen steeds meer veehouders in Nederland belangstelling voor shredlage-maishakselen.

Shredlage-mais is mais die in plaats van de gangbare 0,5 tot 1,2 centimeter gehakseld wordt op 2,6 tot 3,0 centimeter en waarbij de korrel niet gekneusd maar verpulverd wordt. In de VS werd vorig jaar 8 tot 10 procent van de mais gehakseld volgens het ‘shredlage’-principe, dat voor meer herkauwactiviteit moet zorgen.

Structuur toevoegen niet meer nodig

‘Meerdere loonwerkers hebben gemeld dat ze interesse hebben in een hakselaar met shredlage-korrelkneuzer en hakseltrommels’, vertelt Rens Jansen, verkoopleider bij Kamps De Wild. Afgelopen jaar demonstreerde Kamps De Wild een maand lang een Claas-shredlage-hakselaar. Momenteel worden de maiskuilen gevoerd die deze hakselaar maakte. Door mais via het shredlage-pincipe te hakselen zou structuur toevoegen in de vorm van koolzaad- of graszaadstro in maisrijke melkveerantsoenen niet meer nodig zijn. Diverse voerorganisaties volgen daarom het voeren van deze kuilen met veel interesse.

Extra aandacht voor aanrijden

Vanwege hogere dieselkosten en aanschafkosten van een shredlage-hakselaar zal de hakselprijs per hectare tussen de tien en vijftien procent hoger liggen. Ook vraagt het grover hakselen extra aandacht voor het aanrijden van de maiskuilen omdat broei op de loer ligt.

Komende maanden moet via diverse onderzoeken duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor de gezondheid en melkproductie.

Lees het achtergrondverhaal over shredlage-maishakselen in het tweede februarinummer van Veeteelt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.