Gemiddeld EU-bedrijf haalt 67 procent eiwit uit ruwvoer


Ierse bedrijven halen dankzij veel weidegang 84 procent van het eiwit uit ruwvoer
vrijdag, 2 november, 2018

De eiwitbronnen die een gemiddeld melkveebedrijf in de EU inzet, zijn voor 67 procent afkomstig uit ruwvoer.

Dat ruwvoer is bovendien voor 95 procent afkomstig van het eigen bedrijf. Dat blijkt uit een studie van European Dairy Association en het Europese boerennetwerk IFCN.

Veel eiwit uit ruwvoer in Ierland

De verschillen tussen landen in welke mate ruwvoer als eiwitbron wordt ingezet, zijn groot.

Zo halen de Ierse bedrijven, waarop veel wordt geweid, 84 procent eiwit uit het ruwvoer. In Duitsland en Denemarken, waar meer mais in het rantsoen zit, komt respectievelijk 54 procent en 60 procent van het eiwit uit ruwvoer.

Nederland en België zitten met respectievelijk 67 en 71 procent eiwit uit ruwvoer rond het Europees gemiddelde.   

Europese eiwitstrategie

Meer eiwit van eigen land maakt in Nederland deel uit van de sectorplannen over grondgebonden melkveehouderij.

Ook de secretaris-generaal van SDA, Alexander Anton, bepleit het zo goed mogelijk benutten van eiwit uit eigengewonnen ruwvoer. ‘Ruwvoer als gras en graskuil kan groeien op grond dat niet geschikt is voor de teelt van gewassen voor de humane consumptie’, zo meldt Anton in een verklaring. ‘We steunen het idee om binnen Europa een eiwitstrategie te ontwikkelen. Deze studie toont aan dat eigengeteeld ruwvoer een goede basis is voor de eiwitvoorziening van rundvee.’   

Klik hier om de resultaten van de studie per land te bekijken.


0 reacties

Ierse bedrijven halen dankzij veel weidegang 84 procent van het eiwit uit ruwvoer
vrijdag, 2 november, 2018

De eiwitbronnen die een gemiddeld melkveebedrijf in de EU inzet, zijn voor 67 procent afkomstig uit ruwvoer.

Dat ruwvoer is bovendien voor 95 procent afkomstig van het eigen bedrijf. Dat blijkt uit een studie van European Dairy Association en het Europese boerennetwerk IFCN.

Veel eiwit uit ruwvoer in Ierland

De verschillen tussen landen in welke mate ruwvoer als eiwitbron wordt ingezet, zijn groot.

Zo halen de Ierse bedrijven, waarop veel wordt geweid, 84 procent eiwit uit het ruwvoer. In Duitsland en Denemarken, waar meer mais in het rantsoen zit, komt respectievelijk 54 procent en 60 procent van het eiwit uit ruwvoer.

Nederland en België zitten met respectievelijk 67 en 71 procent eiwit uit ruwvoer rond het Europees gemiddelde.   

Europese eiwitstrategie

Meer eiwit van eigen land maakt in Nederland deel uit van de sectorplannen over grondgebonden melkveehouderij.

Ook de secretaris-generaal van SDA, Alexander Anton, bepleit het zo goed mogelijk benutten van eiwit uit eigengewonnen ruwvoer. ‘Ruwvoer als gras en graskuil kan groeien op grond dat niet geschikt is voor de teelt van gewassen voor de humane consumptie’, zo meldt Anton in een verklaring. ‘We steunen het idee om binnen Europa een eiwitstrategie te ontwikkelen. Deze studie toont aan dat eigengeteeld ruwvoer een goede basis is voor de eiwitvoorziening van rundvee.’   

Klik hier om de resultaten van de studie per land te bekijken.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.