Drie melkveehouders testen Nederlands geteelde soja


In Nederland geteelde sojabonen (rechts) worden als getoast product (links) getest in een voerproef
dinsdag, 13 januari, 2015

Drie Nederlandse melkveehouders doen in samenwerking met Agrifirm en Bel Leerdammer een proef met het voeren van in Nederland geteelde soja aan hun melkvee. Duurzaamheid is voor alle partijen een belangrijke drijfveer voor deelname aan de proef.

De voerproef startte in december 2014 en loopt door tot in maart 2015. De drie deelnemende melkveehouders zijn nu al enthousiast over de smakelijkheid van het gevoerde product. ‘De opname van het basisrantsoen, met de soja erdoor, is wel vijf tot tien procent verhoogd, doordat de koeien het zo lekker vinden’, schat Arco Westeneng uit Deil. De dieren krijgen een rul product dat is gemaakt door de rauwe sojabonen thermisch en chemisch te behandelen (zie foto). Daardoor wordt het eiwit uit de bonen nog bestendiger. Het product heeft een VEM-gehalte van 1500 en bevat 325 ruw eiwit per kg, met 250 DVE. In vergelijking met sojaschroot bevat het veel meer energie en relatief wat minder eiwit, omdat sojaschroot is ontdaan van de vetten.

Eigen kaas maken

Voor de andere twee deelnemers, Erik van Oosterhout uit Made en Corné Ansems uit Hoogeloon, is het effect op de melksamenstelling bovendien heel belangrijk omdat zij hun eigen melk verwerken tot kaas. Soja bevat veel onverzadigde vetten die de kaas zachter maken. Van Oosterhout experimenteerde zelf al langer met de teelt en het voeren van sojabonen, voorheen voerde hij de bonen samen met korrelmais en tarwe, alles geplet met een hamermolen. ‘Voor mijn klanten is het een meerwaarde dat al het voer voor mijn koeien hier is geteeld en vrij is van genetisch gemodificeerde grondstoffen. Daarmee kan ik mij onderscheiden in de markt.’

Nederlandse teelt

Agrifirm is al sinds 2010 betrokken bij proeven met de teelt van Nederlandse soja, vanuit de gedachte de grondstoffen in veevoer te verduurzamen. De opbrengsten van de sojateelt in Nederland lag het afgelopen jaar al boven het niveau van de opbrengsten die in de Verenigde Staten worden behaald. Agrifirm telde 35 deelnemende telers die op in totaal 110 ha een opbrengst van 2,9 ton per ha realiseerden.  De deelnemende melkveehouders, die elk ook zelf al minimaal twee jaar soja hebben geteeld, zijn overtuigd dat de opbrengsten nog verder omhoog kunnen, richting de 4 ton per ha. Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoergewassen van Agrifirm Feed, ziet diverse mogelijkheden voor de sojateelt in Nederland en Noordwest-Europa. Maar hij geeft ook aan dat het alle soja voor de Nederlandse melkveehouderij uit Amerika niet zal vervangen. ‘Om alle soja die we in Nederland gebruiken zelf te telen, hebben we ruim 100.000 ha nodig, bij een opbrengst van 4 ton per ha. Dat zien we niet snel gebeuren.’

 


0 reacties

In Nederland geteelde sojabonen (rechts) worden als getoast product (links) getest in een voerproef
dinsdag, 13 januari, 2015

Drie Nederlandse melkveehouders doen in samenwerking met Agrifirm en Bel Leerdammer een proef met het voeren van in Nederland geteelde soja aan hun melkvee. Duurzaamheid is voor alle partijen een belangrijke drijfveer voor deelname aan de proef.

De voerproef startte in december 2014 en loopt door tot in maart 2015. De drie deelnemende melkveehouders zijn nu al enthousiast over de smakelijkheid van het gevoerde product. ‘De opname van het basisrantsoen, met de soja erdoor, is wel vijf tot tien procent verhoogd, doordat de koeien het zo lekker vinden’, schat Arco Westeneng uit Deil. De dieren krijgen een rul product dat is gemaakt door de rauwe sojabonen thermisch en chemisch te behandelen (zie foto). Daardoor wordt het eiwit uit de bonen nog bestendiger. Het product heeft een VEM-gehalte van 1500 en bevat 325 ruw eiwit per kg, met 250 DVE. In vergelijking met sojaschroot bevat het veel meer energie en relatief wat minder eiwit, omdat sojaschroot is ontdaan van de vetten.

Eigen kaas maken

Voor de andere twee deelnemers, Erik van Oosterhout uit Made en Corné Ansems uit Hoogeloon, is het effect op de melksamenstelling bovendien heel belangrijk omdat zij hun eigen melk verwerken tot kaas. Soja bevat veel onverzadigde vetten die de kaas zachter maken. Van Oosterhout experimenteerde zelf al langer met de teelt en het voeren van sojabonen, voorheen voerde hij de bonen samen met korrelmais en tarwe, alles geplet met een hamermolen. ‘Voor mijn klanten is het een meerwaarde dat al het voer voor mijn koeien hier is geteeld en vrij is van genetisch gemodificeerde grondstoffen. Daarmee kan ik mij onderscheiden in de markt.’

Nederlandse teelt

Agrifirm is al sinds 2010 betrokken bij proeven met de teelt van Nederlandse soja, vanuit de gedachte de grondstoffen in veevoer te verduurzamen. De opbrengsten van de sojateelt in Nederland lag het afgelopen jaar al boven het niveau van de opbrengsten die in de Verenigde Staten worden behaald. Agrifirm telde 35 deelnemende telers die op in totaal 110 ha een opbrengst van 2,9 ton per ha realiseerden.  De deelnemende melkveehouders, die elk ook zelf al minimaal twee jaar soja hebben geteeld, zijn overtuigd dat de opbrengsten nog verder omhoog kunnen, richting de 4 ton per ha. Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoergewassen van Agrifirm Feed, ziet diverse mogelijkheden voor de sojateelt in Nederland en Noordwest-Europa. Maar hij geeft ook aan dat het alle soja voor de Nederlandse melkveehouderij uit Amerika niet zal vervangen. ‘Om alle soja die we in Nederland gebruiken zelf te telen, hebben we ruim 100.000 ha nodig, bij een opbrengst van 4 ton per ha. Dat zien we niet snel gebeuren.’

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.