Bovengemiddeld veel problemen met boterzuur


Bemesting in lang gras is waarschijnlijk de oorzaak van de boterzuurproblemen
vrijdag, 30 december, 2016

Sinds het najaar is het aantal waarschuwingen vanuit zuivelfabrieken voor sporen van boterzuurbacteriën in de melk flink toegenomen. Hierdoor kreeg Eurofins, een laboratorium voor onder andere kuilanalyses, veel vragen van veehouders.

Volgens Eurofins zijn de bemestingsomstandigheden de meest waarschijnlijke oorzaak van de boterzuurproblemen. Begin dit jaar stond er relatief lang gras op het land en kon er door de natheid vaak pas laat worden bemest. Het bemesten in het lange gras heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat er bovengemiddeld veel boterzuurbacteriën uit de mest met de eerste snede mee de kuil in zijn gegaan.

Overleven pasteuriseren

Boterzuurbacteriën vermeerderen zich vervolgens sterk in slecht geconserveerde gras- en maiskuilen. Na verloop van tijd kunnen de bacteriën overgaan in sporen. Die zijn echter erg sterk en kunnen bijvoorbeeld het pasteurisatieproces overleven. Boterzuur is een vluchtig vetzuur met een sterke geur en een onaangename smaak. Wanneer er te veel boterzuur in kaas komt is het onverkoopbaar.


0 reacties

Bemesting in lang gras is waarschijnlijk de oorzaak van de boterzuurproblemen
vrijdag, 30 december, 2016

Sinds het najaar is het aantal waarschuwingen vanuit zuivelfabrieken voor sporen van boterzuurbacteriën in de melk flink toegenomen. Hierdoor kreeg Eurofins, een laboratorium voor onder andere kuilanalyses, veel vragen van veehouders.

Volgens Eurofins zijn de bemestingsomstandigheden de meest waarschijnlijke oorzaak van de boterzuurproblemen. Begin dit jaar stond er relatief lang gras op het land en kon er door de natheid vaak pas laat worden bemest. Het bemesten in het lange gras heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat er bovengemiddeld veel boterzuurbacteriën uit de mest met de eerste snede mee de kuil in zijn gegaan.

Overleven pasteuriseren

Boterzuurbacteriën vermeerderen zich vervolgens sterk in slecht geconserveerde gras- en maiskuilen. Na verloop van tijd kunnen de bacteriën overgaan in sporen. Die zijn echter erg sterk en kunnen bijvoorbeeld het pasteurisatieproces overleven. Boterzuur is een vluchtig vetzuur met een sterke geur en een onaangename smaak. Wanneer er te veel boterzuur in kaas komt is het onverkoopbaar.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.