Versgrasupdate: eiwit stabiliseert, suiker nog altijd laag

Het huidige suikergehalte in het gras is erg laag
donderdag, 26 april, 2018

De stand van het grasgewas verandert snel op dit moment. Over het hele land bezien ligt de actuele groei zo tussen de 1000 en 1500 kilo droge stof per hectare per week.

‘Vorig jaar lag de groei rond deze tijd op 500 kilo droge stof’, weet Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoergewassen bij Agrifirm. ‘We lopen dik twee weken voor.’ De huidige grassnede op maaipercelen varieert volgens Tjoonk tussen de 2000 en 2500 kilo droge stof in Noord en Midden tot 4500 kilo in het Zuiden.

Voldoende energie bijvoeren

Ook de voederwaarden van het verse gras zijn in de voorbij week veranderd. Het extreem hoge eiwitgehalte is iets gestabiliseerd van bijna 300 naar gemiddeld zo’n 250 gram per kilo droge stof. Het suikergehalte is daarentegen weinig gestegen ten opzichte van vorige week. Tjoonk: ‘Het schommelt gemiddeld nog altijd zo rond de 100 gram per kilo droge stof. Dat komt door de hoge groeisnelheid en de warme nachten. Vorig jaar lag het op 150 tot 170 gram. Veehouders moeten nu op stal daardoor voldoende energie bijvoeren om dit lage suikergehalte te compenseren en het eiwit te kunnen benutten.’

Enkele dagen wachten met maaien

Door het hoge ruweiwitpercentage adviseert de Agrifirm-medewerker, om, met uitzondering van het uiterste Zuiden, maaien uit te stellen tot de tweede helft van volgende week. ‘Een ruw eiwit van 175 tot 180 gram is veel mooier dan boven de 200, zeker op bedrijven met veel gras in het rantsoen. Door enkele dagen te wachten stabiliseert het onbestendige eiwit verder en neemt ook het suiker nog wat toe. Dat verhoogt ook direct de kans op een beter conserveringsproces.’

Week 17

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

13,4

58

149

-

16,6

280

1038

104

85,6

Oost (zand)

14,1

126

139

-

14,7

244

1027

95

85,0

N.H./polders (klei)

13,1

92

104

-

19,1

203

1009

137

83,6

West (veen)

12,0

-

-

-

15,4

234

1014

97

84,1

Midden (klei/zand)

14,0

106

140

-

16,6

236

1000

104

83,0

Zuid-West (klei)

-

-

-

16,4

216

984

106

84,5

Zuid (löss)

-

63

192

-

13,6

258

949

60

80,5

* gras > 1700 kg droge stof per ha

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, Amazing Grazing en Precisielandbouw 2.0

 

Tip van De Weideman: ‘Word wakker met: waar kan ik maaien?’
Probeer komende week te maaien in dienst van weiden

Bij het opstaan mag je van mij deze week nog maar aan één ding denken: wanneer kan ik maaien? Gewoon, om zo snel mogelijk meer beweidingsruimte te krijgen. Bij standweiden kun je tien dagen na maaien op etgroen weiden. Bij omweiden is dat zo’n veertien dagen. Zet de maaier achter de trekker, tank hem af, pas de bandenspanning aan, doe alles wat helpt om meteen te maaien als er aan drie voorwaarden is voldaan: voldoende draagkracht, er staat 2500 kg droge stof en het blijft 48 uur goed weer.

Droger inkuilen

Je krijgt weliswaar vaak het advies om natter in te kuilen, maar met het huidige suiker- en eiwitrijke krachtvoergras zou ik toch naar de 40-50 procent droge stof willen bij inkuilen. Anders krijg je te veel voorvertering in de kuil en is het eiwitrijke én snelle kuil. En dat is moeilijk voeren. Goed aanrijden lukt bij dit bladrijke gras nog prima. Kneuzen is goed en minimaal een keer schudden is nodig vanwege de vochtige ondergrond. Ik heb het hierbij over maaien in dienst van het weiden hè, dus een paar hectare nu en de rest later.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.