‘Na koeiendans begint het echte vakwerk’


De bodemtemperatuur bij Korrel was begin deze week al 9,9 graden
donderdag, 23 maart, 2017

‘Het NOS-journaal, het jeugdjournaal, RTL, de grote landelijke dagbladen, ze waren er maandag allemaal op de dag dat onze koeien voor het eerst naar buiten gingen. Voor wie het gemist heeft, Campina organiseerde een koeiendans op de eerste lentedag van 2017, als officiële start van het weideseizoen en topturner Epke Zonderland opende onze staldeuren.’

‘Voor mij als melkveehouder begint nu het echte vakwerk. Omdat er nogal wat water is gevallen, hou ik de koeien nu even een paar dagen binnen. Eind deze week gaan ze weer naar buiten en dan ga ik het weiden langzaam opbouwen. Van één à twee uurtjes per dag naar uiteindelijk minstens negen uur in het voorjaar. Aan de hand van het restvoer voor het voerhek, waar ze gras, mais en bierbostel krijgen, bepaal ik het rantsoen.’

Hectare per dag

‘Ik heb dit jaar 47 hectare grasland tot mijn beschikking. Tot de eerste snede heb ik dertien hectare grasland gereserveerd voor beweiding met zo’n honderd koeien. Bij zes uur weiden per dag begrazen ze ruim een hectare per dag en hebben ze in tien dagen één rondje gemaakt. Dan beginnen ze opnieuw en zo hoop ik op deze dertien hectare vijf, zes of misschien wel zeven rondjes te maken. Daarna komen de koeien op het etgroen van tien hectare dat in de eerste snede als eerste is gemaaid. Op deze percelen maken ze één rondje en daarna maken ze twee rondjes over twee andere blokken van elk tien hectare, die met intervallen van een week worden gemaaid. Pas dan komen ze weer terug op de dertien hectare waar ze het voorjaar hun rondjes draaiden, Die percelen zijn ondertussen alweer gemaaid.’

Bodemtemperatuur al hoog

‘Ik heb net met mijn mobieltje foto’s van het gras gemaakt en verbaas me erover hoe het gras al groeit. Ook hou ik wekelijks de bodemtemperatuur bij. Maandag bij de koeiendans gaf de bodemtemperatuurmeter al 9,9 graden aan, terwijl dat twee weken geleden nog maar 7 graden was. 9,9 graden is hoog voor de tijd van het jaar. Op de droogste percelen staat al zo’n 6 centimeter gras. Als het gras straks wat langer is, ga ik met de grashoogtemeter aan de slag. Dit allemaal om kennis te vergaren die helpt om via beweiding meer gras in de koeien te krijgen.’

‘Het aandeel vers gras in ons rantsoen jaarrond op 25 procent krijgen en in het weideseizoen boven de 50 procent. Dat is de ene doelstelling. Met weiden en maaien dit jaar veertien ton droge stof per hectare van het land halen, is de andere doelstelling. Zo hopen we op voerkosten te besparen, maar ook ons steentje bij te dragen aan maatschappelijk draagvlak voor de melkveehouderij. De massale belangstelling van de pers maandag bij de koeiendans blijft voor mij verbazingwekkend, maar onderstreept hoe belangrijk Nederland het blijkbaar vindt dat wij onze koeien laten grazen. Dat kunnen we niet negeren.’

Van de koeiendans maakte Veeteelt video-opnames. Richard Korrel vertelt daarnaast voor de camera hoe hij de grote media-aandacht heeft ervaren. Bekijk het hier op VeeteeltGRAS TV.


0 reacties

De bodemtemperatuur bij Korrel was begin deze week al 9,9 graden
donderdag, 23 maart, 2017

‘Het NOS-journaal, het jeugdjournaal, RTL, de grote landelijke dagbladen, ze waren er maandag allemaal op de dag dat onze koeien voor het eerst naar buiten gingen. Voor wie het gemist heeft, Campina organiseerde een koeiendans op de eerste lentedag van 2017, als officiële start van het weideseizoen en topturner Epke Zonderland opende onze staldeuren.’

‘Voor mij als melkveehouder begint nu het echte vakwerk. Omdat er nogal wat water is gevallen, hou ik de koeien nu even een paar dagen binnen. Eind deze week gaan ze weer naar buiten en dan ga ik het weiden langzaam opbouwen. Van één à twee uurtjes per dag naar uiteindelijk minstens negen uur in het voorjaar. Aan de hand van het restvoer voor het voerhek, waar ze gras, mais en bierbostel krijgen, bepaal ik het rantsoen.’

Hectare per dag

‘Ik heb dit jaar 47 hectare grasland tot mijn beschikking. Tot de eerste snede heb ik dertien hectare grasland gereserveerd voor beweiding met zo’n honderd koeien. Bij zes uur weiden per dag begrazen ze ruim een hectare per dag en hebben ze in tien dagen één rondje gemaakt. Dan beginnen ze opnieuw en zo hoop ik op deze dertien hectare vijf, zes of misschien wel zeven rondjes te maken. Daarna komen de koeien op het etgroen van tien hectare dat in de eerste snede als eerste is gemaaid. Op deze percelen maken ze één rondje en daarna maken ze twee rondjes over twee andere blokken van elk tien hectare, die met intervallen van een week worden gemaaid. Pas dan komen ze weer terug op de dertien hectare waar ze het voorjaar hun rondjes draaiden, Die percelen zijn ondertussen alweer gemaaid.’

Bodemtemperatuur al hoog

‘Ik heb net met mijn mobieltje foto’s van het gras gemaakt en verbaas me erover hoe het gras al groeit. Ook hou ik wekelijks de bodemtemperatuur bij. Maandag bij de koeiendans gaf de bodemtemperatuurmeter al 9,9 graden aan, terwijl dat twee weken geleden nog maar 7 graden was. 9,9 graden is hoog voor de tijd van het jaar. Op de droogste percelen staat al zo’n 6 centimeter gras. Als het gras straks wat langer is, ga ik met de grashoogtemeter aan de slag. Dit allemaal om kennis te vergaren die helpt om via beweiding meer gras in de koeien te krijgen.’

‘Het aandeel vers gras in ons rantsoen jaarrond op 25 procent krijgen en in het weideseizoen boven de 50 procent. Dat is de ene doelstelling. Met weiden en maaien dit jaar veertien ton droge stof per hectare van het land halen, is de andere doelstelling. Zo hopen we op voerkosten te besparen, maar ook ons steentje bij te dragen aan maatschappelijk draagvlak voor de melkveehouderij. De massale belangstelling van de pers maandag bij de koeiendans blijft voor mij verbazingwekkend, maar onderstreept hoe belangrijk Nederland het blijkbaar vindt dat wij onze koeien laten grazen. Dat kunnen we niet negeren.’

Van de koeiendans maakte Veeteelt video-opnames. Richard Korrel vertelt daarnaast voor de camera hoe hij de grote media-aandacht heeft ervaren. Bekijk het hier op VeeteeltGRAS TV.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.