dinsdag, 24 juli, 2018 ‘De tijd is rijp voor een omslag in de melkveehouderij. Niet de productie op zich, maar de manier van produceren wordt leidend. Natuurbeheer hoort daarbij.’ Dit stelt melkveehouder Alex Datema in een interview in VeeteeltGras. Datema is voorzitter van Boerennatuur, de overkoepelende organisatie van alle agrarische natuurverenigingen. Natuurbeheer integreren in de bedrijfsvoering is volgens Datema na schaalvergroting en intensivering een volgende fase in de ontwikkeling van de melkveehouderij. ‘Consumenten en burgers vragen erom. We moeten hierbij zelf het initiatief nemen en niet wachten tot biologen en ecologen ons natuurbeheer gaan invullen’, vindt de ondernemer. Mini-ecologische verbindingenDatema denkt dat natuurbeheer op ieder bedrijf ingepast kan worden. Als voorbeeld wijst hij op randenbeheer. ‘Als je 1,5 tot 2 meter uit de slootkant niet bemest, houd je meer mest over voor de rest van het perceel. Die randen maai je niet de eerste snee, maar gelijk met de tweede. Zo ontstaan mini-ecologische verbindingen die heel waardevol zijn voor de natuur en de veehouder geen opbrengst of moeite kosten.’ Nieuw vakmanschap‘Adviseurs, onderzoek en onderwijs zitten nog behoorlijk in de modus van schaalvergroting’, stelt Datema. ‘Er is nieuw vakmanschap nodig. Daar moeten we de komende twintig jaar mee aan de slag.’ Het volledige interview met Alex Datema is te lezen in het zomernummer van VeeteeltGRAS.
0 reacties
|
‘Natuurbeheer past op ieder melkveebedrijf’
![]() |
‘De tijd is rijp voor een omslag in de melkveehouderij. Niet de productie op zich, maar de manier van produceren wordt leidend. Natuurbeheer hoort daarbij.’ Dit stelt melkveehouder Alex Datema in een interview in VeeteeltGras. Datema is voorzitter van Boerennatuur, de overkoepelende organisatie van alle agrarische natuurverenigingen.
Natuurbeheer integreren in de bedrijfsvoering is volgens Datema na schaalvergroting en intensivering een volgende fase in de ontwikkeling van de melkveehouderij. ‘Consumenten en burgers vragen erom. We moeten hierbij zelf het initiatief nemen en niet wachten tot biologen en ecologen ons natuurbeheer gaan invullen’, vindt de ondernemer.
Mini-ecologische verbindingen
Datema denkt dat natuurbeheer op ieder bedrijf ingepast kan worden. Als voorbeeld wijst hij op randenbeheer. ‘Als je 1,5 tot 2 meter uit de slootkant niet bemest, houd je meer mest over voor de rest van het perceel. Die randen maai je niet de eerste snee, maar gelijk met de tweede. Zo ontstaan mini-ecologische verbindingen die heel waardevol zijn voor de natuur en de veehouder geen opbrengst of moeite kosten.’
Nieuw vakmanschap
‘Adviseurs, onderzoek en onderwijs zitten nog behoorlijk in de modus van schaalvergroting’, stelt Datema. ‘Er is nieuw vakmanschap nodig. Daar moeten we de komende twintig jaar mee aan de slag.’
Het volledige interview met Alex Datema is te lezen in het zomernummer van VeeteeltGRAS.
REAGEER