Laag eiwit in rantsoen zorgt voor langere graastijd


Koeien grazen langer als ze minder eiwit krijgen in het rantsoen
donderdag, 24 mei, 2018

Een lager eiwitgehalte in het rantsoen zorgt ervoor dat koeien langer blijven grazen.

Dat blijkt uit een onderzoek op Dairy Campus voor het project Amazing Grazing. De onderzoekers verwachten dat koeien het lagere eiwitaanbod willen compenseren via een hogere versgrasopname.

Sensoren noteren graasgedrag

In het onderzoek werden koeien geweid via roterend standweiden en stripgrazen en werden de koeien op drie verschillende eiwitniveaus gevoerd. Het eiwitniveau werd gevarieerd aangeboden via de 6 kg krachtvoer die ze kregen. Sensoren noteerden het graasgedrag.

Weersomstandigheden zorgen voor verschil

Koeien die krachtvoer met een lager eiwit kregen (100 dve, –50 oeb) leken meer te grazen dan koeien met een hoger eiwitgehalte (140 dve, +50 oeb). De proef werd ook al in 2016 uitgevoerd. Volgens de onderzoekers bleek toen het verschil in graastijd groter. Weersomstandigheden zouden daarvan de oorzaak kunnen zijn


0 reacties

Koeien grazen langer als ze minder eiwit krijgen in het rantsoen
donderdag, 24 mei, 2018

Een lager eiwitgehalte in het rantsoen zorgt ervoor dat koeien langer blijven grazen.

Dat blijkt uit een onderzoek op Dairy Campus voor het project Amazing Grazing. De onderzoekers verwachten dat koeien het lagere eiwitaanbod willen compenseren via een hogere versgrasopname.

Sensoren noteren graasgedrag

In het onderzoek werden koeien geweid via roterend standweiden en stripgrazen en werden de koeien op drie verschillende eiwitniveaus gevoerd. Het eiwitniveau werd gevarieerd aangeboden via de 6 kg krachtvoer die ze kregen. Sensoren noteerden het graasgedrag.

Weersomstandigheden zorgen voor verschil

Koeien die krachtvoer met een lager eiwit kregen (100 dve, –50 oeb) leken meer te grazen dan koeien met een hoger eiwitgehalte (140 dve, +50 oeb). De proef werd ook al in 2016 uitgevoerd. Volgens de onderzoekers bleek toen het verschil in graastijd groter. Weersomstandigheden zouden daarvan de oorzaak kunnen zijn

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.