dinsdag, 4 oktober, 2016 Door bij de stierkeuze enerzijds rekening te houden met geboortegemak en anderzijds te fokken op het kenmerk afkalfgemak hebben veehouders het risico op moeilijke geboortes in vijftien jaar tijd flink weten te verlagen. Dit blijkt uit de genetische trends voor deze kenmerken die zijn opgesteld door de Animal Evaluation Unit (AEU) van CRV. Fokwaarden afkalfgemak en geboortegemak stijgenZo was de fokwaarde voor afkalfgemak bij de zwartbonte dieren in 2001 gemiddeld 96,8 terwijl dit in 2016 op 101.3 lag. Bij de roodbonte dieren steeg de gemiddelde genetische aanleg voor dit kenmerk in vijftien jaar tijd van 99,3 naar 101. De genetische trend voor geboortegemak laat in dezelfde periode een vergelijkbare positieve ontwikkeling zien. Bij zwartbont steeg de gemiddelde fokwaarde van 97,8 naar 101 en bij roodbont van 96,7 naar 99,6. Daling percentage moeilijke geboortes‘Omgerekend naar absolute getallen komen de trends neer op een daling van ongeveer 1,8 voor het percentage moeilijke geboortes bij zwartbonte vaarzen in de laatste tien jaar als gevolg van een hogere fokwaarde voor geboortegemak. Een daling van nog eens 1,8 procent sinds 2007 is het gevolg van een hogere fokwaarde voor afkalfgemak’, rekent Gerben de Jong, hoofd van de Animal Evaluation Unit voor. In het eerste oktobernummer besteedt Veeteelt uitgebreid aandacht aan het thema ‘afkalfzorg. Abonnnees kunnen de uitgave vanaf aanstaande donderdag in hun brievenbus verwachten.
0 reacties
|
Fokkerij belangrijk voor minder geboorteproblemen
Door bij de stierkeuze enerzijds rekening te houden met geboortegemak en anderzijds te fokken op het kenmerk afkalfgemak hebben veehouders het risico op moeilijke geboortes in vijftien jaar tijd flink weten te verlagen.
Dit blijkt uit de genetische trends voor deze kenmerken die zijn opgesteld door de Animal Evaluation Unit (AEU) van CRV.
Fokwaarden afkalfgemak en geboortegemak stijgen
Zo was de fokwaarde voor afkalfgemak bij de zwartbonte dieren in 2001 gemiddeld 96,8 terwijl dit in 2016 op 101.3 lag. Bij de roodbonte dieren steeg de gemiddelde genetische aanleg voor dit kenmerk in vijftien jaar tijd van 99,3 naar 101.
De genetische trend voor geboortegemak laat in dezelfde periode een vergelijkbare positieve ontwikkeling zien. Bij zwartbont steeg de gemiddelde fokwaarde van 97,8 naar 101 en bij roodbont van 96,7 naar 99,6.
Daling percentage moeilijke geboortes
‘Omgerekend naar absolute getallen komen de trends neer op een daling van ongeveer 1,8 voor het percentage moeilijke geboortes bij zwartbonte vaarzen in de laatste tien jaar als gevolg van een hogere fokwaarde voor geboortegemak. Een daling van nog eens 1,8 procent sinds 2007 is het gevolg van een hogere fokwaarde voor afkalfgemak’, rekent Gerben de Jong, hoofd van de Animal Evaluation Unit voor.
In het eerste oktobernummer besteedt Veeteelt uitgebreid aandacht aan het thema ‘afkalfzorg. Abonnnees kunnen de uitgave vanaf aanstaande donderdag in hun brievenbus verwachten.
REAGEER