Energievoorziening cruciaal voor lactose


Een hoog lactosegehalte en veel weidegang staan haaks op elkaar
vrijdag, 28 juni, 2013

Bedrijven met een hoog lactosegehalte in de melk voeren relatief weinig weidegras en veel energie. Dat blijkt uit een inventarisatie van veevoerfabrikant De Heus.

In de analyse van 600 bedrijven is gezocht naar verbanden tussen managementkenmerken en het gemiddelde lactosegehalte. Uit de inventarisatie bleek dat bedrijven met meer dan 4,55 procent lactose allemaal minimaal 120 gram glucogene energie per kilo droge stof voerden. Bedrijven met een hoog lactosegemiddelde komen gedurende het weideseizoen ook niet boven de twaalf procent weidegras in het rantsoen, maar ook niet beneden de 4,58 procent lactose.

Grasrijke rantsoenen

De groep bedrijven met een laag lactosegehalte voerde van april tot september gemiddeld 70 procent weidegras, waardoor het lactosegehalte daalde tot 4,36 procent. Met grasrijke rantsoenen blijkt het vanwege het glucoseleverend vermogen van het rantsoen dus relatief moeilijk om hoge lactosegehalten te realiseren.

Jonge veestapel

De Heus deed de analyse vanwege het voornemen van FrieslandCampina om voor lactose te gaan betalen. ‘Met het huidige voornemen levert een 0,2 procent hoger lactosegehalte nog maar tien euro per koe per jaar op, maar gezien de zuivelmarkt is het goed mogelijk dat de waarde van lactose gaat stijgen’, stelt René Knook, productmanager van De Heus. ‘De behoefte aan handvatten om het lactosegehalte te verhogen zal dan toenemen.’

Naast een goede energievoorziening zorgen ook een jonge veestapel, een korte tussenkalftijd en een laag celgetal voor een hoog lactosegehalte.

Artikel in Juninummer

Lees het hele artikel over managementkenmerken en lactosegehalte in het juninummer van Veeteelt dat een dezer dagen op de deurmat valt.


0 reacties

Een hoog lactosegehalte en veel weidegang staan haaks op elkaar
vrijdag, 28 juni, 2013

Bedrijven met een hoog lactosegehalte in de melk voeren relatief weinig weidegras en veel energie. Dat blijkt uit een inventarisatie van veevoerfabrikant De Heus.

In de analyse van 600 bedrijven is gezocht naar verbanden tussen managementkenmerken en het gemiddelde lactosegehalte. Uit de inventarisatie bleek dat bedrijven met meer dan 4,55 procent lactose allemaal minimaal 120 gram glucogene energie per kilo droge stof voerden. Bedrijven met een hoog lactosegemiddelde komen gedurende het weideseizoen ook niet boven de twaalf procent weidegras in het rantsoen, maar ook niet beneden de 4,58 procent lactose.

Grasrijke rantsoenen

De groep bedrijven met een laag lactosegehalte voerde van april tot september gemiddeld 70 procent weidegras, waardoor het lactosegehalte daalde tot 4,36 procent. Met grasrijke rantsoenen blijkt het vanwege het glucoseleverend vermogen van het rantsoen dus relatief moeilijk om hoge lactosegehalten te realiseren.

Jonge veestapel

De Heus deed de analyse vanwege het voornemen van FrieslandCampina om voor lactose te gaan betalen. ‘Met het huidige voornemen levert een 0,2 procent hoger lactosegehalte nog maar tien euro per koe per jaar op, maar gezien de zuivelmarkt is het goed mogelijk dat de waarde van lactose gaat stijgen’, stelt René Knook, productmanager van De Heus. ‘De behoefte aan handvatten om het lactosegehalte te verhogen zal dan toenemen.’

Naast een goede energievoorziening zorgen ook een jonge veestapel, een korte tussenkalftijd en een laag celgetal voor een hoog lactosegehalte.

Artikel in Juninummer

Lees het hele artikel over managementkenmerken en lactosegehalte in het juninummer van Veeteelt dat een dezer dagen op de deurmat valt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.