Een vijfde Duitse rauwe melk bevat teveel kiemen


Boeren zijn verplicht om de melding 'kook rauwe melk voor consumptie' bij het verkooppunt te plaatsen
donderdag, 30 november, 2017

Bijna een vijfde van de rauwe melk in Duitsland die bestemd is voor directe verkoop aan de consument bevat een te hoog aantal kiemen.

Dat stelt de Duitse voedsel- en warenautoriteit (het BVL, ofwel Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit), in een pas verschenen rapport over de voedselveiligheid in 2016. Van 304 rauwemelkmonsters bleken 58 monsters (19 procent) een hoger aantal kiemen te hebben dan toegestaan. Bovendien vonden de onderzoekers in 10 procent van de monsters potentiële ziekteverwekkers, waaronder de bacterie Listeria (4 procent), Campylobacter (3 procent) en E. coli (2 procent).

Verplichte melding bij verkooppunt

Rauwe melk wordt als voedsel steeds populairder. Dit komt voonamelijk door de directe verkoop aan de consument via melkautomaten of melktaps. De hoeveelheid kiemen in de melk moet niet worden onderschat, stelt BVL. Rauwe melk is een gevoelig product dat mogelijk besmet kan zijn met bepaalde ziekteverwekkers die van dier op mens kunnen overgaan. BVL adviseert consumenten om de melk eerst te koken voor consumptie. Bedrijven die rauwe melk verkopen zijn ook wettelijk verplicht om de melding 'kook rauwe melk voor consumptie' bij het verkooppunt aan te brengen.


0 reacties

Boeren zijn verplicht om de melding 'kook rauwe melk voor consumptie' bij het verkooppunt te plaatsen
donderdag, 30 november, 2017

Bijna een vijfde van de rauwe melk in Duitsland die bestemd is voor directe verkoop aan de consument bevat een te hoog aantal kiemen.

Dat stelt de Duitse voedsel- en warenautoriteit (het BVL, ofwel Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit), in een pas verschenen rapport over de voedselveiligheid in 2016. Van 304 rauwemelkmonsters bleken 58 monsters (19 procent) een hoger aantal kiemen te hebben dan toegestaan. Bovendien vonden de onderzoekers in 10 procent van de monsters potentiële ziekteverwekkers, waaronder de bacterie Listeria (4 procent), Campylobacter (3 procent) en E. coli (2 procent).

Verplichte melding bij verkooppunt

Rauwe melk wordt als voedsel steeds populairder. Dit komt voonamelijk door de directe verkoop aan de consument via melkautomaten of melktaps. De hoeveelheid kiemen in de melk moet niet worden onderschat, stelt BVL. Rauwe melk is een gevoelig product dat mogelijk besmet kan zijn met bepaalde ziekteverwekkers die van dier op mens kunnen overgaan. BVL adviseert consumenten om de melk eerst te koken voor consumptie. Bedrijven die rauwe melk verkopen zijn ook wettelijk verplicht om de melding 'kook rauwe melk voor consumptie' bij het verkooppunt aan te brengen.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.