maandag, 16 april, 2018 ‘Eenheidsworst als basis voor een verloren toekomst’ Dit is de vernietigende reactie van Netwerk GRONDig op het vorige week verschenen advies van de Commissie Grondgebondenheid. LTO en NZO hebben aangegeven dat ze dit advies als bindend beschouwen. De Commissie Grondgebondenheid adviseert om toe te werken naar bedrijven die in 2025 minimaal 65 procent van de eiwitbehoefte invullen met voer van eigen land of uit de buurt. Het netwerk van grondgebonden boeren vindt dit een te eenzijdige benadering. ‘Grondgebondenheid is een kringloop tussen bodem, gewas, dier en mest op bedrijfsniveau. Het rapport gaat echter eenzijdig uit van eiwit en beschrijft geen samenhang met andere deelaspecten’, vindt GRONDig. Weidegang wordt ontmoedigdGRONDig vreest dat door de focus op eiwit het kunstmestgebruik zal toenemen, net als de teelt van monocultuur van grassoorten met veel eiwit. ‘Weidegang zal door het advies worden ontmoedigd en om het eiwitrijke rantsoen geschikt te maken voor de koeien moet er energierijk voer van grotere afstand worden aangevoerd’, vreest het netwerk. Positief is de belangengroep over de stimulans voor blijvend grasland in het advies en het afbouwen van de import van soja. Geen aansluiting met wetgeving‘Het gepresenteerde advies staat te ver af van bestaande wetgeving en de definitie van grondgebondenheid in onder andere de fosfaatwet. Aan deze laatste wet is de sector nog zeker tien jaar gehouden. Het is onbegrijpelijk dat de Commissie hier geen regel over schrijft’, vindt GRONDig.‘Grondgebonden staat voor circulaire landbouw, dat wil zeggen staarten en hectares tellen. Dat is duurzaam, maatschappelijk gewenst, werkbaar, duidelijk en niet fraudegevoelig’, aldus het netwerk.
0 reacties
|
Netwerk GRONDig kraakt advies Commissie Grondgebondenheid
‘Eenheidsworst als basis voor een verloren toekomst’ Dit is de vernietigende reactie van Netwerk GRONDig op het vorige week verschenen advies van de Commissie Grondgebondenheid. LTO en NZO hebben aangegeven dat ze dit advies als bindend beschouwen.
De Commissie Grondgebondenheid adviseert om toe te werken naar bedrijven die in 2025 minimaal 65 procent van de eiwitbehoefte invullen met voer van eigen land of uit de buurt. Het netwerk van grondgebonden boeren vindt dit een te eenzijdige benadering. ‘Grondgebondenheid is een kringloop tussen bodem, gewas, dier en mest op bedrijfsniveau. Het rapport gaat echter eenzijdig uit van eiwit en beschrijft geen samenhang met andere deelaspecten’, vindt GRONDig.
Weidegang wordt ontmoedigd
GRONDig vreest dat door de focus op eiwit het kunstmestgebruik zal toenemen, net als de teelt van monocultuur van grassoorten met veel eiwit. ‘Weidegang zal door het advies worden ontmoedigd en om het eiwitrijke rantsoen geschikt te maken voor de koeien moet er energierijk voer van grotere afstand worden aangevoerd’, vreest het netwerk. Positief is de belangengroep over de stimulans voor blijvend grasland in het advies en het afbouwen van de import van soja.
Geen aansluiting met wetgeving
‘Het gepresenteerde advies staat te ver af van bestaande wetgeving en de definitie van grondgebondenheid in onder andere de fosfaatwet. Aan deze laatste wet is de sector nog zeker tien jaar gehouden. Het is onbegrijpelijk dat de Commissie hier geen regel over schrijft’, vindt GRONDig.‘Grondgebonden staat voor circulaire landbouw, dat wil zeggen staarten en hectares tellen. Dat is duurzaam, maatschappelijk gewenst, werkbaar, duidelijk en niet fraudegevoelig’, aldus het netwerk.
REAGEER