Genetische kennis over melk draagt bij aan verduurzaming sector


Met genetische informatie over de melksamenstelling kunnen verschillen in de mineralenbehoefte worden voorspeld
donderdag, 14 september, 2017

Genetische kennis over melksamenstelling kan bijdragen aan een verdere verduurzaming van de zuivelproductie. Met toepassing van nieuwe kennis uit de genetica kunnen ook speciale varianten van melk worden ontwikkeld voor mensen met specifieke behoeften.

Dat stelt Henk Bovenhuis tijdens zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar Fokkerij en genetica aan Wageningen University & Research.

Productdifferentiatie 

Genetische verschillen tussen individuele koeien kunnen worden gebruikt om koeien te identificeren die verschillende types melk produceren. Dat kan leiden tot productdifferentiatie op basis van melksamenstelling.

Bovenhuis noemt zink als voorbeeld. Zo produceren sommige koeien melk met een bovengemiddeld percentage zink. Deze koeien kunnen worden geïdentificeerd met een dna-test en die melk kan bijgevolg anders in de markt worden gezet, bijvoorbeeld voor de productie van babyvoeding.

Koeien verschillen ook in hoe ze omgaan met fosfor. Inspelen op die verschillen kan de fosfaatefficiëntie van de Nederlandse zuivelsector mogelijk verbeteren. 

Beter voorspellen van mineralenhuishouding

De genetische informatie over melksamenstelling draagt bij aan het voorspellen van de verschillen in de mineralenbehoefte. Met aanvullende informatie uit infraroodanalyses van de melk kan de mineralenhuishouding van individuele dieren mogelijk veel beter worden voorspeld, aldus Bovenhuis. Dat geldt mogelijk ook voor methaanemissies. 


0 reacties

Met genetische informatie over de melksamenstelling kunnen verschillen in de mineralenbehoefte worden voorspeld
donderdag, 14 september, 2017

Genetische kennis over melksamenstelling kan bijdragen aan een verdere verduurzaming van de zuivelproductie. Met toepassing van nieuwe kennis uit de genetica kunnen ook speciale varianten van melk worden ontwikkeld voor mensen met specifieke behoeften.

Dat stelt Henk Bovenhuis tijdens zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar Fokkerij en genetica aan Wageningen University & Research.

Productdifferentiatie 

Genetische verschillen tussen individuele koeien kunnen worden gebruikt om koeien te identificeren die verschillende types melk produceren. Dat kan leiden tot productdifferentiatie op basis van melksamenstelling.

Bovenhuis noemt zink als voorbeeld. Zo produceren sommige koeien melk met een bovengemiddeld percentage zink. Deze koeien kunnen worden geïdentificeerd met een dna-test en die melk kan bijgevolg anders in de markt worden gezet, bijvoorbeeld voor de productie van babyvoeding.

Koeien verschillen ook in hoe ze omgaan met fosfor. Inspelen op die verschillen kan de fosfaatefficiëntie van de Nederlandse zuivelsector mogelijk verbeteren. 

Beter voorspellen van mineralenhuishouding

De genetische informatie over melksamenstelling draagt bij aan het voorspellen van de verschillen in de mineralenbehoefte. Met aanvullende informatie uit infraroodanalyses van de melk kan de mineralenhuishouding van individuele dieren mogelijk veel beter worden voorspeld, aldus Bovenhuis. Dat geldt mogelijk ook voor methaanemissies. 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.