dinsdag, 4 april, 2017 Dwarsventilatie met ventilatoren gaat de komende jaren in melkveestallen steeds vaker in de plaats komen van lengteventilatie. Dat verwacht Aalbert Bussem van Abbi-Aerotech in Hardinxveld-Giessendam. Het bedrijf heeft deze ventilatiemethode aangebracht in de stal van Bennie en Herbert te Selle in Winterswijk. ‘Dwarsventilatie zie je in Duitsland al veel, hier nog bijna niet. Maar we gaan dit de komende jaren ook meer zien in Nederland. We zijn nu bezig in een stal waarbij we vanaf beide zijwanden gaan ventileren. De lucht wordt dan van weerskanten naar het midden geblazen en vliegt zo door de nok de stal weer uit’, vertelt Bussem. Meer frisse lucht naar binnenHet voordeel om niet in de lengterichting noch verticaal te ventileren, maar dwars door de stal is volgens melkveehouder Herbert te Selle dat je veel meer frisse buitenlucht de stal inbrengt. ‘Je blaast nu over de volledige breedte van de stal frisse lucht van buiten naar binnen, terwijl je bij lengteventilatie naar mijn idee vooral stallucht aan het rondblazen bent’, zegt hij. 8 ventilatoren over 65 meterAan de zijwand van de stal van Te Selle hangen over een lengte van 65 meter 8 ventilatoren. Volgens de melkveehouder ontstond het idee per toeval. ‘Er zit geen doordacht idee achter. Het was praktischer om ze daar te hangen.’ Melkproductie bleef op peilAls Te Selle nu mocht kiezen, dan kwamen de ventilatoren opnieuw aan de zijwand. ‘Toen het eind augustus en begin september vorig jaar zo heet was, konden we de melkproductie prima op peil houden. Je zag het ook wel aan de herkauwindex, die bleef mooi constant.’ Lees meer hierover in de Veeteelt van komende vrijdag.
0 reacties
|
Frisse buitenlucht dwars door de stal
Dwarsventilatie met ventilatoren gaat de komende jaren in melkveestallen steeds vaker in de plaats komen van lengteventilatie. Dat verwacht Aalbert Bussem van Abbi-Aerotech in Hardinxveld-Giessendam.
Het bedrijf heeft deze ventilatiemethode aangebracht in de stal van Bennie en Herbert te Selle in Winterswijk. ‘Dwarsventilatie zie je in Duitsland al veel, hier nog bijna niet. Maar we gaan dit de komende jaren ook meer zien in Nederland. We zijn nu bezig in een stal waarbij we vanaf beide zijwanden gaan ventileren. De lucht wordt dan van weerskanten naar het midden geblazen en vliegt zo door de nok de stal weer uit’, vertelt Bussem.
Meer frisse lucht naar binnen
Het voordeel om niet in de lengterichting noch verticaal te ventileren, maar dwars door de stal is volgens melkveehouder Herbert te Selle dat je veel meer frisse buitenlucht de stal inbrengt. ‘Je blaast nu over de volledige breedte van de stal frisse lucht van buiten naar binnen, terwijl je bij lengteventilatie naar mijn idee vooral stallucht aan het rondblazen bent’, zegt hij.
8 ventilatoren over 65 meter
Aan de zijwand van de stal van Te Selle hangen over een lengte van 65 meter 8 ventilatoren. Volgens de melkveehouder ontstond het idee per toeval. ‘Er zit geen doordacht idee achter. Het was praktischer om ze daar te hangen.’
Melkproductie bleef op peil
Als Te Selle nu mocht kiezen, dan kwamen de ventilatoren opnieuw aan de zijwand. ‘Toen het eind augustus en begin september vorig jaar zo heet was, konden we de melkproductie prima op peil houden. Je zag het ook wel aan de herkauwindex, die bleef mooi constant.’
Lees meer hierover in de Veeteelt van komende vrijdag.
REAGEER