vrijdag, 6 april, 2018 De verplichte bestrijding van bvd, die sinds 1 april voor alle Nederlandse melkveehouders geldt, krijgt kritiek. Een aantal veehouders en dierenartsen geeft aan niet goed uit de voeten te kunnen met de vier bestrijdingsroutes die GD aanbiedt. Ze zijn volgens hen niet gestoeld op de praktijk. Veehouders die geen jongvee aanhouden en hun koeien vaccineren, moeten bijvoorbeeld van alle kalveren oorbiopten nemen om hun status te bewaken. Dit roept regelmatig vragen op. Ook de verplichting om alle verwerpers en doodgeboren kalveren op virus te onderzoeken is voer voor discussie. Herbesmetting snel in beeldIn een achtergrondverhaal in Veeteelt april 1 geeft Linda van Duijn, dierenarts en specialist bvd, een toelichting op de veterinaire achtergronden van de maatregelen. ‘Jaarlijks krijgt zo’n vier procent van de bvd-vrije bedrijven te maken met een herbesmetting. Het is in het belang van de sector en van de individuele veehouder om die zo snel mogelijk in beeld te hebben’, legt ze uit. Geen verrassingen‘De kritische geluiden die we nu horen, kwamen ook naar voren tijdens de informatieavonden voor dierenartsen die we hebben georganiseerd’, reageert Jos Verstraten. Hij is bestuurslid van LTO Melkveehouderij en woordvoerder van de stuurgroep die de nationale aanpak begeleidt. ‘Het kost soms overredingskracht om uit te leggen dat bij de bestrijding van bvd het belang van de sector nu wordt gesteld boven het belang van de individuele veehouder’, ervaart hij. ‘Tot nu toe zijn echter nog geen knelpunten naar voren gekomen die we niet hadden voorzien.’
0 reacties
|
Verplichte routes voor bvd-bestrijding krijgen kritiek
![]() |
De verplichte bestrijding van bvd, die sinds 1 april voor alle Nederlandse melkveehouders geldt, krijgt kritiek. Een aantal veehouders en dierenartsen geeft aan niet goed uit de voeten te kunnen met de vier bestrijdingsroutes die GD aanbiedt. Ze zijn volgens hen niet gestoeld op de praktijk.
Veehouders die geen jongvee aanhouden en hun koeien vaccineren, moeten bijvoorbeeld van alle kalveren oorbiopten nemen om hun status te bewaken. Dit roept regelmatig vragen op. Ook de verplichting om alle verwerpers en doodgeboren kalveren op virus te onderzoeken is voer voor discussie.
Herbesmetting snel in beeld
In een achtergrondverhaal in Veeteelt april 1 geeft Linda van Duijn, dierenarts en specialist bvd, een toelichting op de veterinaire achtergronden van de maatregelen. ‘Jaarlijks krijgt zo’n vier procent van de bvd-vrije bedrijven te maken met een herbesmetting. Het is in het belang van de sector en van de individuele veehouder om die zo snel mogelijk in beeld te hebben’, legt ze uit.
Geen verrassingen
‘De kritische geluiden die we nu horen, kwamen ook naar voren tijdens de informatieavonden voor dierenartsen die we hebben georganiseerd’, reageert Jos Verstraten. Hij is bestuurslid van LTO Melkveehouderij en woordvoerder van de stuurgroep die de nationale aanpak begeleidt. ‘Het kost soms overredingskracht om uit te leggen dat bij de bestrijding van bvd het belang van de sector nu wordt gesteld boven het belang van de individuele veehouder’, ervaart hij. ‘Tot nu toe zijn echter nog geen knelpunten naar voren gekomen die we niet hadden voorzien.’
REAGEER