Trouw Nutrition verdubbelt budget voeronderzoek


Trouw Nutrition investeert ook volop in vleesvee-onderzoek (foto Trouw Nutrition)
woensdag, 6 april, 2016

Komende jaren wil Trouw Nutrition het budget voor onderzoek naar onder meer rundveevoeding verdubbelen van 26 miljoen euro per jaar naar 50 miljoen euro per jaar.

Dat maakte Leo den Hartog, hoofd R&D bij Trouw Nutrition, bekend bij de opening van een nieuwe onderzoeklocatie voor 90 vleesrunderen en 130 fokkalveren in Boxmeer.

Op de nieuwe locatie zal voedingsonderzoek plaats vinden dat met name is gericht op vertering en metabolisme. Opvallend is dat de organisatie ook investeert in vleesvee-onderzoek. ‘In deze stallen gaan we fundamenteel onderzoek onder bijvoorbeeld tropische omstandigheden’, legt Den Hartog uit. ‘We hebben een groot marktaandeel in de voerindustrie voor vleeskoeien in zuid Amerika. Hier in Boxmeer kunnen we nu onderzoeken doen naar bijvoorbeeld de invloed van traag groeiende grassen op de vertering. De resultaten van dit onderzoek implementeren we vervolgens in voeradviezen in Zuid Amerika.’

Het nieuwe R&D budget gaat voor 50 procent op aan geld voor onderzoek naar visteelt. De overig 50 procent wordt verdeeld onder onderzoek naar voeding bij kippen, varkens en rundvee.

Onbeperkte melkgift

In de stallen voor opfokkalveren loopt momenteel een onderzoek naar onbeperkte melkopname. ‘Het is eigenlijk heel vreemd dat  runderen die opgefokte worden tot melkkoeien de enige diergroep is, dat als jong dier beperkt wordt in de voeropname. En dat terwijl jeugdgroei in de eerste maanden zo belangrijk is,’ zo hield Javier Martin Tereso, manager onderzoek herkauwer een spiegel voor. ‘In ons onderzoek zien we inderdaad dat er kalveren zijn die bij vrijwillige, onbeperkte opname van kalvermelk, tot twintig kg melk opnemen. We zien dan ook dat deze kalveren veel harder groeien, maar niet vervetten. Ik verwacht dat ze dankzij de onbeperkte melkopname ook eerder geslachtsrijp zijn en dat de afkalfleeftijd zo maar met een aantal maanden vervroegd kan worden. Het genetisch potentieel wordt daardoor beter benut. Dat draagt bij aan een hogere levensproductie.' 


0 reacties

Trouw Nutrition investeert ook volop in vleesvee-onderzoek (foto Trouw Nutrition)
woensdag, 6 april, 2016

Komende jaren wil Trouw Nutrition het budget voor onderzoek naar onder meer rundveevoeding verdubbelen van 26 miljoen euro per jaar naar 50 miljoen euro per jaar.

Dat maakte Leo den Hartog, hoofd R&D bij Trouw Nutrition, bekend bij de opening van een nieuwe onderzoeklocatie voor 90 vleesrunderen en 130 fokkalveren in Boxmeer.

Op de nieuwe locatie zal voedingsonderzoek plaats vinden dat met name is gericht op vertering en metabolisme. Opvallend is dat de organisatie ook investeert in vleesvee-onderzoek. ‘In deze stallen gaan we fundamenteel onderzoek onder bijvoorbeeld tropische omstandigheden’, legt Den Hartog uit. ‘We hebben een groot marktaandeel in de voerindustrie voor vleeskoeien in zuid Amerika. Hier in Boxmeer kunnen we nu onderzoeken doen naar bijvoorbeeld de invloed van traag groeiende grassen op de vertering. De resultaten van dit onderzoek implementeren we vervolgens in voeradviezen in Zuid Amerika.’

Het nieuwe R&D budget gaat voor 50 procent op aan geld voor onderzoek naar visteelt. De overig 50 procent wordt verdeeld onder onderzoek naar voeding bij kippen, varkens en rundvee.

Onbeperkte melkgift

In de stallen voor opfokkalveren loopt momenteel een onderzoek naar onbeperkte melkopname. ‘Het is eigenlijk heel vreemd dat  runderen die opgefokte worden tot melkkoeien de enige diergroep is, dat als jong dier beperkt wordt in de voeropname. En dat terwijl jeugdgroei in de eerste maanden zo belangrijk is,’ zo hield Javier Martin Tereso, manager onderzoek herkauwer een spiegel voor. ‘In ons onderzoek zien we inderdaad dat er kalveren zijn die bij vrijwillige, onbeperkte opname van kalvermelk, tot twintig kg melk opnemen. We zien dan ook dat deze kalveren veel harder groeien, maar niet vervetten. Ik verwacht dat ze dankzij de onbeperkte melkopname ook eerder geslachtsrijp zijn en dat de afkalfleeftijd zo maar met een aantal maanden vervroegd kan worden. Het genetisch potentieel wordt daardoor beter benut. Dat draagt bij aan een hogere levensproductie.' 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.