woensdag, 24 augustus, 2016 Het gemiddelde sterftepercentage op Nederlandse melkveebedrijven van kalveren van drie dagen tot drie maanden oud is 7,7 procent. Vergeleken met voorgaande jaren betekent dat een heel lichte toename. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren in het blad Herkauwer. Hoe hoger productie, hoe minder kalversterfteIn het stalseizoen, het vierde en eerste kwartaal van het jaar, is het sterftepercentage hoger dan in de andere twee kwartalen. Extra aandacht voor de kalveren in de vorm van meer melk, een droog en warm ligbed en een goed klimaat is volgens de GD in deze maanden belangrijk. Het productieniveau van het melkveebedrijf blijkt een gunstige relatie te hebben met kalversterfte. Hoe hoger de productie, hoe lager de kans op kalversterfte. De GD geeft daarmee aan dat managementcapaciteiten van de veehouder een belangrijke rol spelen in de kalvergezondheid.
0 reacties
|
Sterftepercentage jonge kalveren op 7,7 procent
Het gemiddelde sterftepercentage op Nederlandse melkveebedrijven van kalveren van drie dagen tot drie maanden oud is 7,7 procent.
Vergeleken met voorgaande jaren betekent dat een heel lichte toename. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren in het blad Herkauwer.
Hoe hoger productie, hoe minder kalversterfte
In het stalseizoen, het vierde en eerste kwartaal van het jaar, is het sterftepercentage hoger dan in de andere twee kwartalen. Extra aandacht voor de kalveren in de vorm van meer melk, een droog en warm ligbed en een goed klimaat is volgens de GD in deze maanden belangrijk. Het productieniveau van het melkveebedrijf blijkt een gunstige relatie te hebben met kalversterfte. Hoe hoger de productie, hoe lager de kans op kalversterfte. De GD geeft daarmee aan dat managementcapaciteiten van de veehouder een belangrijke rol spelen in de kalvergezondheid.
REAGEER