Sterftepercentage jonge kalveren op 7,7 procent


Hoe hoger de productie, hoe minder kalversterfte er op een bedrijf is
woensdag, 24 augustus, 2016

Het gemiddelde sterftepercentage op Nederlandse melkveebedrijven van kalveren van drie dagen tot drie maanden oud is 7,7 procent.

Vergeleken met voorgaande jaren betekent dat een heel lichte toename. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren in het blad Herkauwer. 

Hoe hoger productie, hoe minder kalversterfte

In het stalseizoen, het vierde en eerste kwartaal van het jaar, is het sterftepercentage hoger dan in de andere twee kwartalen. Extra aandacht voor de kalveren in de vorm van meer melk, een droog en warm ligbed en een goed klimaat is volgens de GD in deze maanden belangrijk. Het productieniveau van het melkveebedrijf blijkt een gunstige relatie te hebben met kalversterfte. Hoe hoger de productie, hoe lager de kans op kalversterfte. De GD geeft daarmee aan dat managementcapaciteiten van de veehouder een belangrijke rol spelen in de kalvergezondheid.


0 reacties

Hoe hoger de productie, hoe minder kalversterfte er op een bedrijf is
woensdag, 24 augustus, 2016

Het gemiddelde sterftepercentage op Nederlandse melkveebedrijven van kalveren van drie dagen tot drie maanden oud is 7,7 procent.

Vergeleken met voorgaande jaren betekent dat een heel lichte toename. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren in het blad Herkauwer. 

Hoe hoger productie, hoe minder kalversterfte

In het stalseizoen, het vierde en eerste kwartaal van het jaar, is het sterftepercentage hoger dan in de andere twee kwartalen. Extra aandacht voor de kalveren in de vorm van meer melk, een droog en warm ligbed en een goed klimaat is volgens de GD in deze maanden belangrijk. Het productieniveau van het melkveebedrijf blijkt een gunstige relatie te hebben met kalversterfte. Hoe hoger de productie, hoe lager de kans op kalversterfte. De GD geeft daarmee aan dat managementcapaciteiten van de veehouder een belangrijke rol spelen in de kalvergezondheid.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.