Sofie Piepers: ‘Niet voldoende tijd voor aanpak uiergezondheid’


De uier is net als darmen of de baarmoeder bezet met kleine hoeveelheden microflora
vrijdag, 16 december, 2016

Uiergezondheid krijgt te weinig tijd, zegt dierenarts Sofie Piepers. Piepers is mede-oprichter van het kenniscentrum uiergezondheid MEX en medewerker van het M-team.

‘Er zijn maar 24 uren op een dag en we merken dat bedrijfsleiders soms niet voldoende tijd vinden om de uiergezondheid aan te pakken’, zegt Piepers.

Schaalvergroting

Ook de schaalvergroting speelt daarbij een rol, geeft de dierenarts aan. ‘Een groter bedrijf vraagt een hogere alertheid op het vlak van dier- én uiergezondheid. We zien het aantal koeien op de bedrijven toenemen, maar het management volgt die beweging niet altijd. Meer koeien betekent meer dieren die aangetast kunnen worden en kans op een snellere verspreiding van de infectie. Dat vormt een flinke uitdaging.’

Uier niet steriel

Piepers gaat in het interview ook in op recent onderzoek dat aantoont dat de uier niet steriel is. ‘De uier is net als darmen of de baarmoeder bezet met kleine hoeveelheden microflora. Maar wat zijn de gevolgen van te lang behandelen voor die microflora? In gezonde kwartieren blijkt de variatie aan microflora veel groter dan bij een geïnfecteerde uier. Onderzoek toont aan dat bij mastitiskoeien het aantal bacteriesoorten in de uier lager blijft. De natuurlijke flora zou ook kunnen verklaren waarom de ene koe beter reageert op een behandeling dan de andere.’

Lees het volledige interview met Sofie Piepers in het decembernummer van Veeteelt.


0 reacties

De uier is net als darmen of de baarmoeder bezet met kleine hoeveelheden microflora
vrijdag, 16 december, 2016

Uiergezondheid krijgt te weinig tijd, zegt dierenarts Sofie Piepers. Piepers is mede-oprichter van het kenniscentrum uiergezondheid MEX en medewerker van het M-team.

‘Er zijn maar 24 uren op een dag en we merken dat bedrijfsleiders soms niet voldoende tijd vinden om de uiergezondheid aan te pakken’, zegt Piepers.

Schaalvergroting

Ook de schaalvergroting speelt daarbij een rol, geeft de dierenarts aan. ‘Een groter bedrijf vraagt een hogere alertheid op het vlak van dier- én uiergezondheid. We zien het aantal koeien op de bedrijven toenemen, maar het management volgt die beweging niet altijd. Meer koeien betekent meer dieren die aangetast kunnen worden en kans op een snellere verspreiding van de infectie. Dat vormt een flinke uitdaging.’

Uier niet steriel

Piepers gaat in het interview ook in op recent onderzoek dat aantoont dat de uier niet steriel is. ‘De uier is net als darmen of de baarmoeder bezet met kleine hoeveelheden microflora. Maar wat zijn de gevolgen van te lang behandelen voor die microflora? In gezonde kwartieren blijkt de variatie aan microflora veel groter dan bij een geïnfecteerde uier. Onderzoek toont aan dat bij mastitiskoeien het aantal bacteriesoorten in de uier lager blijft. De natuurlijke flora zou ook kunnen verklaren waarom de ene koe beter reageert op een behandeling dan de andere.’

Lees het volledige interview met Sofie Piepers in het decembernummer van Veeteelt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.