vrijdag, 21 oktober, 2016 Het schmallenbergvirus is zowel in België als in Nederland weer opgedoken. Dat melden de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). In Oost-Vlaanderen werd afgelopen week een verworpen kalf gevonden met de typische verschijnselen van een schmallenbergbesmetting, zoals misvorming van ledematen, nek en rug. Virus aangetoondIn Nederland meldt GD dat er de laatste weken meer vragen komen over koorts en diarree bij koeien. Ook is op meerdere bedrijven virus of ontwikkelingen van afweerstoffen aangetoond aan de hand van bloedmonsters. Ook in Wallonië zijn afgelopen jaar vier gevallen van schmallenberg aangetroffen. Epidemie in 2011In 2011 dook het schmallenbergvirus voor het eerst op. Bij runderen veroorzaakt het virus koorts, een gedaalde melkproductie en diarree. Bij drachtige dieren kan een besmetting leiden to verwerpen, doodgeboorte of aangeboren afwijkingen. In 2011 en 2012 raakten alleen al in België enkele honderden rundvee-, schapen- en geitenbedrijven besmet. GD verwacht minder duidelijke klinische klachten dan tijdens de epidemie in 2011. Het deel van de veestapel dat de epidemie in 2011 meemaakte is al beschermd en jongere dieren zijn er in beperkte mate mee in aanraking geweest. Het virus wordt verspreid door knutten. Preventief is er weinig tegen een schmallenbergvirusinfectie te doen.
0 reacties
|
Schmallenbergvirus actief in Nederland en België
Het schmallenbergvirus is zowel in België als in Nederland weer opgedoken. Dat melden de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).
In Oost-Vlaanderen werd afgelopen week een verworpen kalf gevonden met de typische verschijnselen van een schmallenbergbesmetting, zoals misvorming van ledematen, nek en rug.
Virus aangetoond
In Nederland meldt GD dat er de laatste weken meer vragen komen over koorts en diarree bij koeien. Ook is op meerdere bedrijven virus of ontwikkelingen van afweerstoffen aangetoond aan de hand van bloedmonsters.
Ook in Wallonië zijn afgelopen jaar vier gevallen van schmallenberg aangetroffen.
Epidemie in 2011
In 2011 dook het schmallenbergvirus voor het eerst op. Bij runderen veroorzaakt het virus koorts, een gedaalde melkproductie en diarree. Bij drachtige dieren kan een besmetting leiden to verwerpen, doodgeboorte of aangeboren afwijkingen. In 2011 en 2012 raakten alleen al in België enkele honderden rundvee-, schapen- en geitenbedrijven besmet.
GD verwacht minder duidelijke klinische klachten dan tijdens de epidemie in 2011. Het deel van de veestapel dat de epidemie in 2011 meemaakte is al beschermd en jongere dieren zijn er in beperkte mate mee in aanraking geweest.
Het virus wordt verspreid door knutten. Preventief is er weinig tegen een schmallenbergvirusinfectie te doen.
REAGEER