Melkvee vaak tekort aan antioxidanten kort na kalven


Vers gras positief voor antioxidanten in het bloed
dinsdag, 1 maart, 2016

De antioxidantenstatus bij melkkoeien is kort na het kalven vaak ontoereikend. Ongeveer 23 procent van de koeien toont een tekort voor bètacaroteen en 36 procent van de koeien heeft een tekort voor vitamine E.  Dat blijkt uit een Veepeiler-project van DGZ Vlaanderen bij 616 melkkoeien.

Melkkoeien met een optimale voorziening aan antioxidanten als vitamine E en bètacaroteen in de voeding zijn beter gewapend tegen metabole stress na het kalven. Hierdoor kan de vruchtbaarheid op het bedrijf mogelijk verbeteren.  Een Veepeiler-project bracht in samenwerking met Universiteit Antwerpen de antioxidantenstatus in relatie tot lactatiestadium, weidebeloop en seizoen in kaart op 14 melkveebedrijven.

Verder bleek uit de resultaten dat de gehaltes bètacaroteen en vitamine E nauw samenhangen. Het lactatiestadium van koeien heeft een duidelijke invloed op de bètacaroteengehaltes in de melk. Kort na het kalven worden lagere waarden gemeten. De lage waarden manifesteerden zich voornamelijk kort na het kalven, wanneer de koeien in negatieve energiebalans zijn.

Positief effect vers gras

De aanwezigheid van beweiding, en dus hoogstwaarschijnlijk vers gras in het rantsoen, heeft een positief effect op het bètacaroteengehalte en dit voornamelijk tijdens de droogstand. Bij koeien die op een bedrijf staan dat beweiding toepast, is een positief effect op zowel bètacaroteen als vitamine E-concentraties in het bloed te zien tijdens de droogstand. Dit geldt niet kort na het kalven of rond het moment van inseminatie.


0 reacties

Vers gras positief voor antioxidanten in het bloed
dinsdag, 1 maart, 2016

De antioxidantenstatus bij melkkoeien is kort na het kalven vaak ontoereikend. Ongeveer 23 procent van de koeien toont een tekort voor bètacaroteen en 36 procent van de koeien heeft een tekort voor vitamine E.  Dat blijkt uit een Veepeiler-project van DGZ Vlaanderen bij 616 melkkoeien.

Melkkoeien met een optimale voorziening aan antioxidanten als vitamine E en bètacaroteen in de voeding zijn beter gewapend tegen metabole stress na het kalven. Hierdoor kan de vruchtbaarheid op het bedrijf mogelijk verbeteren.  Een Veepeiler-project bracht in samenwerking met Universiteit Antwerpen de antioxidantenstatus in relatie tot lactatiestadium, weidebeloop en seizoen in kaart op 14 melkveebedrijven.

Verder bleek uit de resultaten dat de gehaltes bètacaroteen en vitamine E nauw samenhangen. Het lactatiestadium van koeien heeft een duidelijke invloed op de bètacaroteengehaltes in de melk. Kort na het kalven worden lagere waarden gemeten. De lage waarden manifesteerden zich voornamelijk kort na het kalven, wanneer de koeien in negatieve energiebalans zijn.

Positief effect vers gras

De aanwezigheid van beweiding, en dus hoogstwaarschijnlijk vers gras in het rantsoen, heeft een positief effect op het bètacaroteengehalte en dit voornamelijk tijdens de droogstand. Bij koeien die op een bedrijf staan dat beweiding toepast, is een positief effect op zowel bètacaroteen als vitamine E-concentraties in het bloed te zien tijdens de droogstand. Dit geldt niet kort na het kalven of rond het moment van inseminatie.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.