Cijfers over kalversterfte halen het nationale nieuws


Gesloten bedrijven hebben een lager percentage kalversterfte
maandag, 13 februari, 2017

Met een petitie klaagt de stichting Dier & Recht de kalversterfte in de melkveehouderij aan.

In een eigen rapport stelt de stichting dat één op de zeven kalveren de leeftijd van een jaar niet haalt. 

De analyse van stichting Dier & Recht wijst de schaalvergroting in de melkveehouderij aan als oorzaak van de hoge cijfers rondom kalversterfte. De organisatie haalt cijfers van de Gezondheidsdiest voor Dieren (GD) aan. In 2015 lag de kalversterfte volgens GD op 13,3 procent.

De Volkskrant schreef vandaag een artikel over de petitie en dat zorgde voor veel verontruste telefoontjes en vragen zo vertelt een woordvoerder van de GD.  ‘Er wordt per bedrijf gekeken hoeveel geoormerkte runderen naar Rendac gaan en die worden afgezet tegen het gemiddeld aantal aanwezige kalveren van die leeftijd op het bedrijf', zo luidt de verklaring van het genoemde percentage.

Geen relatie met bedrijfsomvang

Stichting Dier & Recht roept zuivelorganisatie FrieslandCampina op om iets aan de kalversterfte te doen. ‘We zien geen relatie tussen de grootte of de groei van bedrijven en kalversterfte’, klinkt het bij GD. Voor 2015 komt de kalversterfte uit op 13,3 procent, een lichte stijging ten aanzien van het jaar daarvoor.

Uit onderzoek blijkt dat bij bedrijven die veel dieren van elders aanvoeren meer sterfte is dan bij 'gesloten bedrijven'. ‘Het cijfer 13,3% is een gemiddelde’, aldus GD.  ‘Dit betekent dat veel bedrijven lager zitten en het goed doen, maar ook dat een kleine groep bedrijven het gemiddelde sterftecijfer kan verhogen. Het management van de veehouder heeft een invloed op de diergezondheid en daarmee op de kalversterfte.’

 


0 reacties

Gesloten bedrijven hebben een lager percentage kalversterfte
maandag, 13 februari, 2017

Met een petitie klaagt de stichting Dier & Recht de kalversterfte in de melkveehouderij aan.

In een eigen rapport stelt de stichting dat één op de zeven kalveren de leeftijd van een jaar niet haalt. 

De analyse van stichting Dier & Recht wijst de schaalvergroting in de melkveehouderij aan als oorzaak van de hoge cijfers rondom kalversterfte. De organisatie haalt cijfers van de Gezondheidsdiest voor Dieren (GD) aan. In 2015 lag de kalversterfte volgens GD op 13,3 procent.

De Volkskrant schreef vandaag een artikel over de petitie en dat zorgde voor veel verontruste telefoontjes en vragen zo vertelt een woordvoerder van de GD.  ‘Er wordt per bedrijf gekeken hoeveel geoormerkte runderen naar Rendac gaan en die worden afgezet tegen het gemiddeld aantal aanwezige kalveren van die leeftijd op het bedrijf', zo luidt de verklaring van het genoemde percentage.

Geen relatie met bedrijfsomvang

Stichting Dier & Recht roept zuivelorganisatie FrieslandCampina op om iets aan de kalversterfte te doen. ‘We zien geen relatie tussen de grootte of de groei van bedrijven en kalversterfte’, klinkt het bij GD. Voor 2015 komt de kalversterfte uit op 13,3 procent, een lichte stijging ten aanzien van het jaar daarvoor.

Uit onderzoek blijkt dat bij bedrijven die veel dieren van elders aanvoeren meer sterfte is dan bij 'gesloten bedrijven'. ‘Het cijfer 13,3% is een gemiddelde’, aldus GD.  ‘Dit betekent dat veel bedrijven lager zitten en het goed doen, maar ook dat een kleine groep bedrijven het gemiddelde sterftecijfer kan verhogen. Het management van de veehouder heeft een invloed op de diergezondheid en daarmee op de kalversterfte.’

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.