maandag, 6 juni, 2016 De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is een onderzoek gestart waarbij met een bolus in de koe metingen worden verricht voor temperatuur, plaatsbepaling, geluid, drukverschillen en geleidbaarheid. Onderzocht wordt op welke wijze de verzamelde data kunnen helpen om de gezondheid van de koe beter te monitoren. Gezondheidsproblemen eerder herkennen‘Door de combinatie van diverse sensoren en het ontsluiten van de informatie via het telecommunicatienetwerk LoRaWan van KPN wordt het mogelijk om gezondheidsproblemen bij koeien eerder te herkennen’, zo vertelt Hilde Aardema, projectleider van Happy Health Cow, zoals het onderzoek is genoemd. Invenit is het technologisch bedrijf dat de sensorbolus ontwikkelt. Op het onderzoeksbedrijf van de faculteit heeft een aantal pensfistelkoeien al een bolus ingekregen. ‘We ontvangen de signalen goed, de techniek werkt. Door in de eerste fase van het onderzoek gebruik te maken van onze pensfistelkoeien kunnen we de bolus zo vormgeven dat deze op de juiste plek terechtkomt’, aldus Aardema. Drukverschil meet persweeënAardema verwacht veel van het combineren van data. ‘We kunnen het drukverschil meten wanneer een tochtige koe besprongen wordt. Als dat gecombineerd wordt met een verhoogde activiteit, is met nog grotere zekerheid de tocht vast te stellen. Maar het meten van het drukverschil kan wellicht ook relevant zijn rondom afkalven wanneer de persweeën starten.’ De sensor registreert ook geluid en dat is bedoeld om de hartslag in de gaten te houden. Het meten van de geleidbaarheid kan informatie opleveren over de rantsoenen of het opnemen van water. Koe aansluiten op internetDe onderzoekers in Utrecht gaan komende tijd vooral bekijken welke algoritmen er nodig zijn om alle data tot bruikbare handvatten om te zetten. Het Cor Wit Fonds ondersteunt het wetenschappelijk onderzoek. Het is volgens Aardema nog te vroeg om over een kostprijs van de bolus te praten. ‘Ik verwacht wel dat het heel concurrerend zal zijn met bestaande systemen, omdat er geen complete infrastructuur nodig is. We sluiten als het ware de koe rechtstreeks aan op internet.’
1 reactie
|
Bolus vol met sensoren voorspelt diergezondheid
De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is een onderzoek gestart waarbij met een bolus in de koe metingen worden verricht voor temperatuur, plaatsbepaling, geluid, drukverschillen en geleidbaarheid.
Onderzocht wordt op welke wijze de verzamelde data kunnen helpen om de gezondheid van de koe beter te monitoren.
Gezondheidsproblemen eerder herkennen
‘Door de combinatie van diverse sensoren en het ontsluiten van de informatie via het telecommunicatienetwerk LoRaWan van KPN wordt het mogelijk om gezondheidsproblemen bij koeien eerder te herkennen’, zo vertelt Hilde Aardema, projectleider van Happy Health Cow, zoals het onderzoek is genoemd.
Invenit is het technologisch bedrijf dat de sensorbolus ontwikkelt. Op het onderzoeksbedrijf van de faculteit heeft een aantal pensfistelkoeien al een bolus ingekregen. ‘We ontvangen de signalen goed, de techniek werkt. Door in de eerste fase van het onderzoek gebruik te maken van onze pensfistelkoeien kunnen we de bolus zo vormgeven dat deze op de juiste plek terechtkomt’, aldus Aardema.
Drukverschil meet persweeën
Aardema verwacht veel van het combineren van data. ‘We kunnen het drukverschil meten wanneer een tochtige koe besprongen wordt. Als dat gecombineerd wordt met een verhoogde activiteit, is met nog grotere zekerheid de tocht vast te stellen. Maar het meten van het drukverschil kan wellicht ook relevant zijn rondom afkalven wanneer de persweeën starten.’
De sensor registreert ook geluid en dat is bedoeld om de hartslag in de gaten te houden. Het meten van de geleidbaarheid kan informatie opleveren over de rantsoenen of het opnemen van water.
Koe aansluiten op internet
De onderzoekers in Utrecht gaan komende tijd vooral bekijken welke algoritmen er nodig zijn om alle data tot bruikbare handvatten om te zetten. Het Cor Wit Fonds ondersteunt het wetenschappelijk onderzoek.
Het is volgens Aardema nog te vroeg om over een kostprijs van de bolus te praten. ‘Ik verwacht wel dat het heel concurrerend zal zijn met bestaande systemen, omdat er geen complete infrastructuur nodig is. We sluiten als het ware de koe rechtstreeks aan op internet.’
Reacties
Zeer interessante
REAGEER