Afvoerpercentage varieert tussen 6 en 57 procent


Gemiddeld voeren Nederlandse bedrijven jaarlijks een kwart van de koeien af
vrijdag, 21 februari, 2014

Tussen melkveebedrijven bestaat een grote variatie in gedwongen afvoerpercentage. De afvoerpercentages variëren van 6 tot 57 procent.

Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit en faculteit Diergeneeskunde op basis van gegevens van 2000 willekeurig geselecteerde Nederlandse bedrijven.

Gemiddeld 25 procent afvoer per jaar

Een vijfde van de melkveebedrijven noteert een gedwongen afvoerpercentage lager dan twintig procent, terwijl zeven procent van de melkveebedrijven een gedwongen afvoerpercentage hoger dan 36 procent realiseert. Gemiddeld voeren de bedrijven jaarlijks een kwart van de koeien af.

Betere gezondheid

De melkproductie op bedrijven met lage en hoge afvoerpercentages was vergelijkbaar. Bedrijven met een laag afvoerpercentage (minder dan twintig procent) scoren wel beter voor vruchtbaarheid en uiergezondheid. Zo ligt de tussenkalftijd met 418 dagen vijf dagen lager dan bij bedrijven met een afvoerpercentage boven de dertig procent. Ook het gemiddeld celgetal ligt met 218.000 cellen per ml bijna 20.000 lager.

Een uitgebreid artikel over dit onderzoek staat in het tweede februarinummer van Veeteelt, dat deze week in de bus valt.


0 reacties

Gemiddeld voeren Nederlandse bedrijven jaarlijks een kwart van de koeien af
vrijdag, 21 februari, 2014

Tussen melkveebedrijven bestaat een grote variatie in gedwongen afvoerpercentage. De afvoerpercentages variëren van 6 tot 57 procent.

Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit en faculteit Diergeneeskunde op basis van gegevens van 2000 willekeurig geselecteerde Nederlandse bedrijven.

Gemiddeld 25 procent afvoer per jaar

Een vijfde van de melkveebedrijven noteert een gedwongen afvoerpercentage lager dan twintig procent, terwijl zeven procent van de melkveebedrijven een gedwongen afvoerpercentage hoger dan 36 procent realiseert. Gemiddeld voeren de bedrijven jaarlijks een kwart van de koeien af.

Betere gezondheid

De melkproductie op bedrijven met lage en hoge afvoerpercentages was vergelijkbaar. Bedrijven met een laag afvoerpercentage (minder dan twintig procent) scoren wel beter voor vruchtbaarheid en uiergezondheid. Zo ligt de tussenkalftijd met 418 dagen vijf dagen lager dan bij bedrijven met een afvoerpercentage boven de dertig procent. Ook het gemiddeld celgetal ligt met 218.000 cellen per ml bijna 20.000 lager.

Een uitgebreid artikel over dit onderzoek staat in het tweede februarinummer van Veeteelt, dat deze week in de bus valt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.