Indikken van melk heeft ook in Nederland perspectief


Het indikken van de melk vindt plaats direct na het robotmelken
maandag, 20 november, 2017

Het indikken van melk op het eigen erf biedt ook onder Nederlandse omstandigheden perspectief.

Dat blijkt uit een proefinstallatie met membraamfiltratie op de Dairy Campus in Leeuwarden. De installatie werd achter de melkrobot geplaatst en verwerkte tussen de 60 en 100 liter melk per uur, zo schrijft het tijdschrift ZuivelZicht.

Melkwaliteit uiteindelijk stabiel

Het indikken van melk op boerderijniveau bespaart 0,4 cent per kilogram melk aan kosten. Voor de melkverwerker levert de verwerking van ingedikte melk in de fabriek een besparing op van 1 cent per 100 kg melk.

Volgens zuivelverwerker DOC, een van de partners van het onderzoek, had kaas gemaakt van honderd procent ingedikte melk onvoldoende kwaliteit. Maar werd de melk gemengd met vijftig procent ‘gewone melk’, dan kwam er kaas uit de kaasbak die in de buurt kwam van ‘referentiekaas’. Na aanloopproblemen in de eerst maanden lukte het om de kwaliteit van de melk stabiel en goed te houden.

Dalende transportkosten

DOC is geïnteresseerd in een vervolgonderzoek, maar dan moet wel duidelijk worden of rauwe melk na indikken nog steeds rauwe melk is. Wanneer het indikken van melk gezien wordt als een melkverwerkingsproces, dan gelden er strengere regels en eisen zoals bij een  zelfzuivelaar.

Vooral voor zuivelondernemingen waarbij melktransport over grote afstanden plaatsvindt, lijkt het indikken van melk interessant. Bij het indikken van melk wordt er vijftig procent van het water uit de melk gehaald,waardoor de transportkosten dalen.

Investeringskosten 30.000 euro

De investeringskosten voor een installatie om melk in te dikken op het boerenerf worden geschat op 30.000 euro. Volgens de leverancier van de installatie is de aanschaf interessant voor bedrijven met vier melkrobots.


0 reacties

Het indikken van de melk vindt plaats direct na het robotmelken
maandag, 20 november, 2017

Het indikken van melk op het eigen erf biedt ook onder Nederlandse omstandigheden perspectief.

Dat blijkt uit een proefinstallatie met membraamfiltratie op de Dairy Campus in Leeuwarden. De installatie werd achter de melkrobot geplaatst en verwerkte tussen de 60 en 100 liter melk per uur, zo schrijft het tijdschrift ZuivelZicht.

Melkwaliteit uiteindelijk stabiel

Het indikken van melk op boerderijniveau bespaart 0,4 cent per kilogram melk aan kosten. Voor de melkverwerker levert de verwerking van ingedikte melk in de fabriek een besparing op van 1 cent per 100 kg melk.

Volgens zuivelverwerker DOC, een van de partners van het onderzoek, had kaas gemaakt van honderd procent ingedikte melk onvoldoende kwaliteit. Maar werd de melk gemengd met vijftig procent ‘gewone melk’, dan kwam er kaas uit de kaasbak die in de buurt kwam van ‘referentiekaas’. Na aanloopproblemen in de eerst maanden lukte het om de kwaliteit van de melk stabiel en goed te houden.

Dalende transportkosten

DOC is geïnteresseerd in een vervolgonderzoek, maar dan moet wel duidelijk worden of rauwe melk na indikken nog steeds rauwe melk is. Wanneer het indikken van melk gezien wordt als een melkverwerkingsproces, dan gelden er strengere regels en eisen zoals bij een  zelfzuivelaar.

Vooral voor zuivelondernemingen waarbij melktransport over grote afstanden plaatsvindt, lijkt het indikken van melk interessant. Bij het indikken van melk wordt er vijftig procent van het water uit de melk gehaald,waardoor de transportkosten dalen.

Investeringskosten 30.000 euro

De investeringskosten voor een installatie om melk in te dikken op het boerenerf worden geschat op 30.000 euro. Volgens de leverancier van de installatie is de aanschaf interessant voor bedrijven met vier melkrobots.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.