Perfectie in uier en uitstraling bij EK-koeien


Zeedieker Roseanna (v. Advent) zal net als drie jaar geleden op het EK aantreden
zaterdag, 14 mei, 2016

We gaan echt met een aantal beste koeien naar Colmar. Samen met hoofdinspecteur Arie Hamoen en collega-inspecteur Ard Gunnink heb ik een ronde gemaakt langs de eerste 25 tot 30 koeien die voor het EK waren opgegeven.

Auteur: Addy Moree, adviserende rol voorselectie

Met de veehouders hebben we gekeken of het verstandig is om de dieren af te vaardigen. Want in Colmar moeten koeien wel in blakende vorm zijn. Oudmelkte dieren die al iets aan het groeien zijn, maken er weinig kans. We hadden een soort adviserende rol.

Totale plaatje moet kloppen

We hebben onder meer gelet op de algehele uitstraling van een koe. Dat is belangrijk om indruk te maken op de jury. Koeien moeten bovendien perfect in uier zijn, daar kun je geen steekje laten vallen. Qua beenwerk hebben we vooral gelet op de fijnheid van het bot en de droogheid van de hak. Ik denk dat we wel wat coulanter kunnen zijn qua beenwerk, het is minder belangrijk tijdens zo’n grote show dat een koe krachtig en sterk stapt. Maar het totale plaatje van de hele koe moet gewoon kloppen.

Hopen op zelfde succes als in Fribourg

Het is een geweldige groep koeien die we gaan sturen. Het zijn uiteindelijk 18 koeien die aangemeld zijn. Misschien valt er nog een dier af in de voorbereidingstijd, maar de intentie is dat ze allemaal meegaan.

Ik neem mijn pet af voor alle energie, tijd en kosten die de deelnemende veehouders erin steken. Natuurlijk hoop ik op net op z’n succes als drie jaar geleden in Fribourg en dat ze met een prijs naar huis terugkeren.

Maar ik ben ook wel realistisch; het niveau is er erg hoog en alles moet wel kloppen in alle voorbereidingen en de uiteindelijke presentatie in de ring. Maar het is goed te zien dat er hard gewerkt wordt om alles tot in detail te laten slagen.


0 reacties

Zeedieker Roseanna (v. Advent) zal net als drie jaar geleden op het EK aantreden
zaterdag, 14 mei, 2016

We gaan echt met een aantal beste koeien naar Colmar. Samen met hoofdinspecteur Arie Hamoen en collega-inspecteur Ard Gunnink heb ik een ronde gemaakt langs de eerste 25 tot 30 koeien die voor het EK waren opgegeven.

Auteur: Addy Moree, adviserende rol voorselectie

Met de veehouders hebben we gekeken of het verstandig is om de dieren af te vaardigen. Want in Colmar moeten koeien wel in blakende vorm zijn. Oudmelkte dieren die al iets aan het groeien zijn, maken er weinig kans. We hadden een soort adviserende rol.

Totale plaatje moet kloppen

We hebben onder meer gelet op de algehele uitstraling van een koe. Dat is belangrijk om indruk te maken op de jury. Koeien moeten bovendien perfect in uier zijn, daar kun je geen steekje laten vallen. Qua beenwerk hebben we vooral gelet op de fijnheid van het bot en de droogheid van de hak. Ik denk dat we wel wat coulanter kunnen zijn qua beenwerk, het is minder belangrijk tijdens zo’n grote show dat een koe krachtig en sterk stapt. Maar het totale plaatje van de hele koe moet gewoon kloppen.

Hopen op zelfde succes als in Fribourg

Het is een geweldige groep koeien die we gaan sturen. Het zijn uiteindelijk 18 koeien die aangemeld zijn. Misschien valt er nog een dier af in de voorbereidingstijd, maar de intentie is dat ze allemaal meegaan.

Ik neem mijn pet af voor alle energie, tijd en kosten die de deelnemende veehouders erin steken. Natuurlijk hoop ik op net op z’n succes als drie jaar geleden in Fribourg en dat ze met een prijs naar huis terugkeren.

Maar ik ben ook wel realistisch; het niveau is er erg hoog en alles moet wel kloppen in alle voorbereidingen en de uiteindelijke presentatie in de ring. Maar het is goed te zien dat er hard gewerkt wordt om alles tot in detail te laten slagen.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.