Checklist EK: showhalsters, hooi en reservescheerapparaat


De zes EK-deelnemers van Nico Bons hebben het naar hun zin in hun quarantaineverblijf
vrijdag, 10 juni, 2016

Nog drie dagen, dan gaan we richting Colmar. Het is hier hectisch nu op het bedrijf. Vandaag zijn we de tweede snee aan het binnenhalen en gisteren hebben we nog bedrijfsinspectie gehad. Natuurlijk zijn we ook nog druk met de koeien en bereiden we ons voor op de week in Colmar.

Nico Bons, EK-deelnemer

Ik heb een checklist opgesteld van wat er allemaal mee moet. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor het team. Zo neem ik hooi mee voor alle koeien. We hebben natuurlijk al het Zwitserse hooi, maar wij hebben zelf ook mooi hooi van de eerste snee dat meegaat naar Colmar.

Vier keer per dag speciekuip met eigen voer

We hebben afgesproken dat alle koeien in Colmar vier keer per dag een speciekuip met eigen voer krijgen. Elke veehouder mag zelf bepalen wat hij wil voeren, de een geeft wat meer bierbostel, de ander wat meer mais. Dat hebben we precies op papier staan, zodat we weten wat welke koe elke dag eet. De rest van het rantsoen is voor elke koe hetzelfde.

Op mijn checklist staan ook showhalsters, een haarföhn en een reservescheerapparaat. En de mobiele melker, die ik afgelopen week nog opnieuw heb laten afstellen. Zelf heb ik het iets gemakkelijker dan bij andere keuringen. Ik ben gewend om altijd alles zelf mee te nemen, maar nu hebben we dat verdeeld. Dat voelt voor mij als perfectionist raar, maar ik heb er toch een goed gevoel over. Iedereen in het EK-team doet erg zijn best en de stemming is erg goed.

Energielevel aanspreken

De voorbereiding was best pittig. We hebben ons energielevel behoorlijk moeten aanspreken. Zo voeren we de koeien nu vier keer per dag, om zes uur ’s ochtends, om twaalf uur ’s middags, om zes uur ’s avonds en om twaalf uur ’s nachts. Het scheelt dat we twee stagiaires hebben, die al een paar weken hier zijn omdat ze graag willen leren hoe je koeien klaarmaakt voor een keuring. Onze zes EK-deelnemers hebben het gelukkig erg naar hun zin in hun quarantaineverblijf; ze liggen er als prinsessen.

Een van de vaarzen die we meenemen naar Colmar is gisteren met 89 punten ingeschreven. Dat is Bons-Holsteins Koba 219, een Lauthoritydochter die op de Swiss Expo in 2015 de reservetitel bij de pinken heeft gewonnen. We zijn benieuwd hoe ze volgende week zal presteren.

Ik hoop voor Nederland dat in ieder geval één koe een 1a-plek haalt. Het is niet reëel om de prestatie van drie jaar terug, toen Nederland een reservekampioene bij de vaarzen had, te evenaren of zelfs te verbeteren. Ik ken veel koeien die meedoen in Colmar; het niveau is moordend. Als de meeste Nederlandse koeien in de bovenste helft van hun rubriek eindigen, kunnen we met een goed gevoel naar huis.

Thuis niet teveel trammelant

Maandag ga ik zelf al mee naar Colmar. Mijn vrouw Lianne en onze twee stagelopers doen dan het bedrijf. Zij komen vrijdag naar Colmar. Gelukkig heb ik ook iemand gevonden die het melken dat weekend wil doen. Fijn dat dat nu ook geregeld is. Want ik zit tijdens een keuring het best in m’n vel als er thuis niet teveel trammelant is.



De zes EK-deelnemers van Nico Bons hebben het naar hun zin in hun quarantaineverblijf
vrijdag, 10 juni, 2016

Nog drie dagen, dan gaan we richting Colmar. Het is hier hectisch nu op het bedrijf. Vandaag zijn we de tweede snee aan het binnenhalen en gisteren hebben we nog bedrijfsinspectie gehad. Natuurlijk zijn we ook nog druk met de koeien en bereiden we ons voor op de week in Colmar.

Nico Bons, EK-deelnemer

Ik heb een checklist opgesteld van wat er allemaal mee moet. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor het team. Zo neem ik hooi mee voor alle koeien. We hebben natuurlijk al het Zwitserse hooi, maar wij hebben zelf ook mooi hooi van de eerste snee dat meegaat naar Colmar.

Vier keer per dag speciekuip met eigen voer

We hebben afgesproken dat alle koeien in Colmar vier keer per dag een speciekuip met eigen voer krijgen. Elke veehouder mag zelf bepalen wat hij wil voeren, de een geeft wat meer bierbostel, de ander wat meer mais. Dat hebben we precies op papier staan, zodat we weten wat welke koe elke dag eet. De rest van het rantsoen is voor elke koe hetzelfde.

Op mijn checklist staan ook showhalsters, een haarföhn en een reservescheerapparaat. En de mobiele melker, die ik afgelopen week nog opnieuw heb laten afstellen. Zelf heb ik het iets gemakkelijker dan bij andere keuringen. Ik ben gewend om altijd alles zelf mee te nemen, maar nu hebben we dat verdeeld. Dat voelt voor mij als perfectionist raar, maar ik heb er toch een goed gevoel over. Iedereen in het EK-team doet erg zijn best en de stemming is erg goed.

Energielevel aanspreken

De voorbereiding was best pittig. We hebben ons energielevel behoorlijk moeten aanspreken. Zo voeren we de koeien nu vier keer per dag, om zes uur ’s ochtends, om twaalf uur ’s middags, om zes uur ’s avonds en om twaalf uur ’s nachts. Het scheelt dat we twee stagiaires hebben, die al een paar weken hier zijn omdat ze graag willen leren hoe je koeien klaarmaakt voor een keuring. Onze zes EK-deelnemers hebben het gelukkig erg naar hun zin in hun quarantaineverblijf; ze liggen er als prinsessen.

Een van de vaarzen die we meenemen naar Colmar is gisteren met 89 punten ingeschreven. Dat is Bons-Holsteins Koba 219, een Lauthoritydochter die op de Swiss Expo in 2015 de reservetitel bij de pinken heeft gewonnen. We zijn benieuwd hoe ze volgende week zal presteren.

Ik hoop voor Nederland dat in ieder geval één koe een 1a-plek haalt. Het is niet reëel om de prestatie van drie jaar terug, toen Nederland een reservekampioene bij de vaarzen had, te evenaren of zelfs te verbeteren. Ik ken veel koeien die meedoen in Colmar; het niveau is moordend. Als de meeste Nederlandse koeien in de bovenste helft van hun rubriek eindigen, kunnen we met een goed gevoel naar huis.

Thuis niet teveel trammelant

Maandag ga ik zelf al mee naar Colmar. Mijn vrouw Lianne en onze twee stagelopers doen dan het bedrijf. Zij komen vrijdag naar Colmar. Gelukkig heb ik ook iemand gevonden die het melken dat weekend wil doen. Fijn dat dat nu ook geregeld is. Want ik zit tijdens een keuring het best in m’n vel als er thuis niet teveel trammelant is.



Reacties


REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.