donderdag, 6 april, 2017 De Vlaamse melkveehouderijsector heeft minstens één jaar van herstel nodig om de afgelopen melkprijsdip te verwerken. Niet zozeer de dip zelf, als wel de duur van de crisis heeft veel effect gehad op de melkveehouderij. Met de tanende melkprijs kreeg het vertrouwen in de sector een deuk. Zo staat te lezen in het aprilnummer van Veeteelt dat vanaf vandaag in de bus valt. ‘Vroeger verdiende iedere melkveehouder zijn brood’, stelt Jan Achten van boekhoud- en advieskantoor Liba. ‘De economische noodzaak om goed te boeren wordt steeds groter en dat zorgt voor prestatiedruk.’ Tot 20.000 kilo per hectare‘Er zijn niet heel veel bedrijven extra in de problemen gekomen’, stelt Jan Leyten van de Belgische bank KBC. ‘Maar er is wel veel ingeteerd op het eigen vermogen.’ De grote variatie tussen de bedrijven zorgt dat het ene bedrijf de crisis ook heel anders heeft ervaren dan het andere. In het hoofdartikel wijst Jan de Keyser van de bank BNP Paribas Fortis op een sterke relatie met de intensiteit. ‘Ik zie een kantelpunt op het moment dat bedrijven niet meer zelfvoorzienend zijn in ruwvoer en in mestafzet. Het hoogste saldo wordt gerealiseerd bij een intensiteit die ligt tussen 15.000 en 20.000 kilo melk per hectare.’ Ook positieve kantVolgens Wim Vranken van bank Crelan heeft de melkprijsdip van de afgelopen twee jaar ook een positieve kant. ‘De technische sprongen die bedrijven geboekt hebben in de afgelopen periode, zijn enorm.’
0 reacties
|
Minstens een jaar herstel nodig voor Vlaamse melksector
De Vlaamse melkveehouderijsector heeft minstens één jaar van herstel nodig om de afgelopen melkprijsdip te verwerken. Niet zozeer de dip zelf, als wel de duur van de crisis heeft veel effect gehad op de melkveehouderij.
Met de tanende melkprijs kreeg het vertrouwen in de sector een deuk. Zo staat te lezen in het aprilnummer van Veeteelt dat vanaf vandaag in de bus valt.
‘Vroeger verdiende iedere melkveehouder zijn brood’, stelt Jan Achten van boekhoud- en advieskantoor Liba. ‘De economische noodzaak om goed te boeren wordt steeds groter en dat zorgt voor prestatiedruk.’
Tot 20.000 kilo per hectare
‘Er zijn niet heel veel bedrijven extra in de problemen gekomen’, stelt Jan Leyten van de Belgische bank KBC. ‘Maar er is wel veel ingeteerd op het eigen vermogen.’ De grote variatie tussen de bedrijven zorgt dat het ene bedrijf de crisis ook heel anders heeft ervaren dan het andere.
In het hoofdartikel wijst Jan de Keyser van de bank BNP Paribas Fortis op een sterke relatie met de intensiteit. ‘Ik zie een kantelpunt op het moment dat bedrijven niet meer zelfvoorzienend zijn in ruwvoer en in mestafzet. Het hoogste saldo wordt gerealiseerd bij een intensiteit die ligt tussen 15.000 en 20.000 kilo melk per hectare.’
Ook positieve kant
Volgens Wim Vranken van bank Crelan heeft de melkprijsdip van de afgelopen twee jaar ook een positieve kant. ‘De technische sprongen die bedrijven geboekt hebben in de afgelopen periode, zijn enorm.’
REAGEER