ING: vleesconsumptie neemt komende 5 jaar met ruim 3 procent af


Europese consumenten zouden kaas het meest missen als deze niet meer beschikbaar zou zijn
donderdag, 28 december, 2017

De Nederlandse ING-bank voorspelt dat de vleesconsumptie de komende vijf jaar zal dalen met 3,4%. In België zou dit 4,6% zijn, in Nederland 2,8%.

Wanneer rekening wordt gehouden met de bevolkingstoename, zal de vleesconsumptie met 3,0% dalen in Europa, met 2,1% in België en met 1,2% in Nederland.

Deze conclusie trekt ING op basis van een bevraging van meer dan 13.000 Europese consumenten in 14 landen en enkele Europese rapporten.

Kaas meest gemist

In de bevraging geeft 95 procent van de Europese consumenten aan dat ze dierlijke producten zouden missen mochten deze niet meer beschikbaar zijn. Kaas zou het meest gemist worden (20%), gevolgd door kip (17%). Melk (14%), rundvlees (11%) en eieren (11%) vervolledigen de top vijf.

Er zijn wel regionale verschillen. Zo zou rundvlees het meest gemist worden in Frankrijk (20%), Luxemburg (19%) en België (17%).

Vier procent eet nooit vlees

74% van de ondervraagden geeft aan een regelmatige vleeseter te zijn, slechts 4% zegt nooit vlees te eten.

Eén op de vier Europeanen zal in de komende vijf jaar wel minder dierlijke eiwitten gaan eten. In België is dat zelfs 34%, terwijl Nederland met 23% net onder het Europese gemiddelde zit. Gezondheid, dierwelzijn en milieu (CO2-uitstoot) zijn daarbij de belangrijkste invloedsfactoren. Slechts 4% geeft aan meer vlees te zullen eten.

Het rapport verwijst ook naar Europese voorspellingen dat – vooral door de bevolkingsgroei in Europa – de totale consumptie van dierlijke producten zal stijgen. Uit de EU Agricultural Outlook blijkt echter dat dit voornamelijk de consumptie van kaas, eieren en kip zal zijn, terwijl die van melk en rundvlees zal dalen.

Overheid mag niet sturen

In het rapport stellen de auteurs ook dat de overheid voldoende middelen in handen heeft om meer te sturen in de consumptie van haar bevolking. Daarbij verwijzen de onderzoekers naar onder andere subsidiëring of belastingmaatregelen. Wat dat laatste betreft adviseert slechts 13%van de bevraagden de overheid om dit te doen. Bovendien meent slechts 14% dat de overheid hen mag sturen naar een verminderde vleesconsumptie.

Het volledige rapport is hier te lezen.


0 reacties

Europese consumenten zouden kaas het meest missen als deze niet meer beschikbaar zou zijn
donderdag, 28 december, 2017

De Nederlandse ING-bank voorspelt dat de vleesconsumptie de komende vijf jaar zal dalen met 3,4%. In België zou dit 4,6% zijn, in Nederland 2,8%.

Wanneer rekening wordt gehouden met de bevolkingstoename, zal de vleesconsumptie met 3,0% dalen in Europa, met 2,1% in België en met 1,2% in Nederland.

Deze conclusie trekt ING op basis van een bevraging van meer dan 13.000 Europese consumenten in 14 landen en enkele Europese rapporten.

Kaas meest gemist

In de bevraging geeft 95 procent van de Europese consumenten aan dat ze dierlijke producten zouden missen mochten deze niet meer beschikbaar zijn. Kaas zou het meest gemist worden (20%), gevolgd door kip (17%). Melk (14%), rundvlees (11%) en eieren (11%) vervolledigen de top vijf.

Er zijn wel regionale verschillen. Zo zou rundvlees het meest gemist worden in Frankrijk (20%), Luxemburg (19%) en België (17%).

Vier procent eet nooit vlees

74% van de ondervraagden geeft aan een regelmatige vleeseter te zijn, slechts 4% zegt nooit vlees te eten.

Eén op de vier Europeanen zal in de komende vijf jaar wel minder dierlijke eiwitten gaan eten. In België is dat zelfs 34%, terwijl Nederland met 23% net onder het Europese gemiddelde zit. Gezondheid, dierwelzijn en milieu (CO2-uitstoot) zijn daarbij de belangrijkste invloedsfactoren. Slechts 4% geeft aan meer vlees te zullen eten.

Het rapport verwijst ook naar Europese voorspellingen dat – vooral door de bevolkingsgroei in Europa – de totale consumptie van dierlijke producten zal stijgen. Uit de EU Agricultural Outlook blijkt echter dat dit voornamelijk de consumptie van kaas, eieren en kip zal zijn, terwijl die van melk en rundvlees zal dalen.

Overheid mag niet sturen

In het rapport stellen de auteurs ook dat de overheid voldoende middelen in handen heeft om meer te sturen in de consumptie van haar bevolking. Daarbij verwijzen de onderzoekers naar onder andere subsidiëring of belastingmaatregelen. Wat dat laatste betreft adviseert slechts 13%van de bevraagden de overheid om dit te doen. Bovendien meent slechts 14% dat de overheid hen mag sturen naar een verminderde vleesconsumptie.

Het volledige rapport is hier te lezen.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.