Biologische melkveehouders gaan A2-melk vermarkten


Op Aver Heino loopt een zuivere A2A2-veestapel
woensdag, 27 juni, 2018

De biologische melkveehouders Henk Aa uit Heino (Aver Heino), Jan van Dorp uit Alphen aan den Rijn (EkoDorp) en Ko van Twillert uit Elburg (Ko Kalf) hebben vergevorderde plannen om zelf A2-melk te gaan vermarkten. Hiervoor hebben ze de vennootschap A2 Dairy opgericht.

De ondernemers zijn op zoek naar veehouders met een volledig A2A2-gegenotypeerde veestapel die hun bedrijf willen laten certificeren voor de productie van A2-melk. ‘Nog dit jaar introduceren we biologisch babymelkpoeder dat we in Nederland en Duitsland zelf via een webwinkel gaan aanbieden. Daarnaast hebben we contact met een buitenlandse partij die op jaarbasis 30 miljoen kilo gangbare A2-melk wil afnemen’, vertelt Jan van Dorp.

Werken aan onderbouwing

A2-melk claimt een oplossing te bieden voor mensen die niet allergisch zijn voor melksuikers, maar toch verteringsproblemen ervaren na het drinken van melk.
Een eerdere introductie van A2-zuivel op de Nederlandse markt flopte echter en grote zuivelverwerkers lijken vooralsnog geen brood te zien in het product. Volgens de initiatiefnemers heeft dit te maken met het feit dat de claim van een betere vertering tot voor kort niet wetenschappelijk kon worden onderbouwd.
Nieuw-Zeelands onderzoek zou deze onderbouwing wel bieden en de ondernemers zijn in gesprek met medisch specialisten om ook in Nederland onderzoek op te zetten.

Meerprijs tien cent

‘We nodigen veehouders uit om zich bij ons aan te sluiten’, geeft Van Dorp aan. ‘Melkveehouders die A2-melk kunnen leveren, hebben een uniek product in handen. Door de vermarkting zelf in handen te nemen, kunnen we daar ook een fatsoenlijke prijs voor realiseren’, stelt hij. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat veehouders per kilo melk tien cent extra aan de productie van A2-melk kunnen overhouden.

Ondernemer Henk Aa, eigenaar van boerderij Aver Heino, is een van de veehouders met een zuivere A2-veestapel. Een reportage over zijn bedrijf is te lezen in Veeteelt juni 2, die aanstaande donderdag verschijnt.


0 reacties

Op Aver Heino loopt een zuivere A2A2-veestapel
woensdag, 27 juni, 2018

De biologische melkveehouders Henk Aa uit Heino (Aver Heino), Jan van Dorp uit Alphen aan den Rijn (EkoDorp) en Ko van Twillert uit Elburg (Ko Kalf) hebben vergevorderde plannen om zelf A2-melk te gaan vermarkten. Hiervoor hebben ze de vennootschap A2 Dairy opgericht.

De ondernemers zijn op zoek naar veehouders met een volledig A2A2-gegenotypeerde veestapel die hun bedrijf willen laten certificeren voor de productie van A2-melk. ‘Nog dit jaar introduceren we biologisch babymelkpoeder dat we in Nederland en Duitsland zelf via een webwinkel gaan aanbieden. Daarnaast hebben we contact met een buitenlandse partij die op jaarbasis 30 miljoen kilo gangbare A2-melk wil afnemen’, vertelt Jan van Dorp.

Werken aan onderbouwing

A2-melk claimt een oplossing te bieden voor mensen die niet allergisch zijn voor melksuikers, maar toch verteringsproblemen ervaren na het drinken van melk.
Een eerdere introductie van A2-zuivel op de Nederlandse markt flopte echter en grote zuivelverwerkers lijken vooralsnog geen brood te zien in het product. Volgens de initiatiefnemers heeft dit te maken met het feit dat de claim van een betere vertering tot voor kort niet wetenschappelijk kon worden onderbouwd.
Nieuw-Zeelands onderzoek zou deze onderbouwing wel bieden en de ondernemers zijn in gesprek met medisch specialisten om ook in Nederland onderzoek op te zetten.

Meerprijs tien cent

‘We nodigen veehouders uit om zich bij ons aan te sluiten’, geeft Van Dorp aan. ‘Melkveehouders die A2-melk kunnen leveren, hebben een uniek product in handen. Door de vermarkting zelf in handen te nemen, kunnen we daar ook een fatsoenlijke prijs voor realiseren’, stelt hij. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat veehouders per kilo melk tien cent extra aan de productie van A2-melk kunnen overhouden.

Ondernemer Henk Aa, eigenaar van boerderij Aver Heino, is een van de veehouders met een zuivere A2-veestapel. Een reportage over zijn bedrijf is te lezen in Veeteelt juni 2, die aanstaande donderdag verschijnt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.