Denken in rendement


De eigen gemaakte kaas wordt voor 12 euro per kg verkocht
donderdag, 11 april, 2013

Sinds we hier in Frankrijk boer zijn, hanteer ik een credo voor de melkveetak van ons bedrijf:  1 man, 1 robot, 1 trekker, 1 schuur voor 6 ton melk.  Dat zorgt voor een snelle cashflow en een maximale benutting van de bedrijfsmiddelen. Dat lukt inmiddels al aardig door onder meer een hoge productie na te streven en veel landwerk uit te besteden. Qua investeringen kijk ik niet zo ver vooruit, er moet juist nu geld verdiend worden. Daarom ben ik scherp op kosten en ga ik meer voor afspraken die me direct geld opleveren zoals het jaarcontract dat ik begin 2012 voor sojabrok afsloot. Ik voer nu al een jaar lang soja voor 258 euro per ton.

Boerenkaasprijs van 12 euro per kg

Ik vind het altijd knap hoe goed collega’s  kengetallen tot achter de komma paraat hebben van bijvoorbeeld  melkcontrole of ruwvoeranalyses. Mij spreken de getallen voor de komma meer aan. De grote lijn moet kloppen, dat is belangrijk. Zo weet ik niet exact welke prijs de melkfabriek betaalt, maar weet ik wel dat elke liter melk die wij verwerken in de kaasmakerij omgerekend 1,40 euro oplevert. Wij verkopen onze boerenkaas voor 12  euro per kg, exclusief btw aan de supermarkten hier in de buurt. Maar ik weet ook dat in Nederland topkaasmakers hun kazen de deur uitdoen via  de tussenhandel voor zo’n 6 euro per kg melk. Ik begrijp dat niet. De kostprijs van een liter melk zal niet veel verschillen met die van ons in Frankrijk en ook wij hebben 10 liter melk nodig voor 1 kg kaas. Wanneer je niet oppast is kaasmaken in Nederland niet meer dan jezelf bezig houden.

Opendag Franse zelfkazers

Daarom betekent denken in rendement niet alleen scherp de kosten in de gaten houden, maar ook dat je moet werken aan opbrengstverhoging.  Daarom houden we gezamenlijk met alle zelfkazers in Frankrijk op 21 april onze jaarlijkse opendag www.bienvenue-a-la-ferme.com en www.fermedebeaussay.fr . Dit helpt om onze kaas onder de aandacht te brengen waardoor we ook een goede prijs kunnen vragen. Kopen bij de boer en lokaal geproduceerde producten zijn in Frankrijk de trend na de schandalen rondom onjuiste bio-eieren en vermenging van paardenvlees met rundvlees. We kunnen momenteel nauwelijks aan de vraag voldoen van onze kaas en boter en dat is een situatie waarin je geld kunt verdienen.

Het is ook mijn pleidooi voor de industriële kaasmakers: creëer schaarste en zet je speciale topkaas op de bon. Maak pas kaas, wanneer de bestelling binnen is. Dan kun je ook een prijs vragen die de niet alleen de kostprijs voldoende dekt, maar waar je ook nog geld aan verdient.


0 reacties

De eigen gemaakte kaas wordt voor 12 euro per kg verkocht
donderdag, 11 april, 2013

Sinds we hier in Frankrijk boer zijn, hanteer ik een credo voor de melkveetak van ons bedrijf:  1 man, 1 robot, 1 trekker, 1 schuur voor 6 ton melk.  Dat zorgt voor een snelle cashflow en een maximale benutting van de bedrijfsmiddelen. Dat lukt inmiddels al aardig door onder meer een hoge productie na te streven en veel landwerk uit te besteden. Qua investeringen kijk ik niet zo ver vooruit, er moet juist nu geld verdiend worden. Daarom ben ik scherp op kosten en ga ik meer voor afspraken die me direct geld opleveren zoals het jaarcontract dat ik begin 2012 voor sojabrok afsloot. Ik voer nu al een jaar lang soja voor 258 euro per ton.

Boerenkaasprijs van 12 euro per kg

Ik vind het altijd knap hoe goed collega’s  kengetallen tot achter de komma paraat hebben van bijvoorbeeld  melkcontrole of ruwvoeranalyses. Mij spreken de getallen voor de komma meer aan. De grote lijn moet kloppen, dat is belangrijk. Zo weet ik niet exact welke prijs de melkfabriek betaalt, maar weet ik wel dat elke liter melk die wij verwerken in de kaasmakerij omgerekend 1,40 euro oplevert. Wij verkopen onze boerenkaas voor 12  euro per kg, exclusief btw aan de supermarkten hier in de buurt. Maar ik weet ook dat in Nederland topkaasmakers hun kazen de deur uitdoen via  de tussenhandel voor zo’n 6 euro per kg melk. Ik begrijp dat niet. De kostprijs van een liter melk zal niet veel verschillen met die van ons in Frankrijk en ook wij hebben 10 liter melk nodig voor 1 kg kaas. Wanneer je niet oppast is kaasmaken in Nederland niet meer dan jezelf bezig houden.

Opendag Franse zelfkazers

Daarom betekent denken in rendement niet alleen scherp de kosten in de gaten houden, maar ook dat je moet werken aan opbrengstverhoging.  Daarom houden we gezamenlijk met alle zelfkazers in Frankrijk op 21 april onze jaarlijkse opendag www.bienvenue-a-la-ferme.com en www.fermedebeaussay.fr . Dit helpt om onze kaas onder de aandacht te brengen waardoor we ook een goede prijs kunnen vragen. Kopen bij de boer en lokaal geproduceerde producten zijn in Frankrijk de trend na de schandalen rondom onjuiste bio-eieren en vermenging van paardenvlees met rundvlees. We kunnen momenteel nauwelijks aan de vraag voldoen van onze kaas en boter en dat is een situatie waarin je geld kunt verdienen.

Het is ook mijn pleidooi voor de industriële kaasmakers: creëer schaarste en zet je speciale topkaas op de bon. Maak pas kaas, wanneer de bestelling binnen is. Dan kun je ook een prijs vragen die de niet alleen de kostprijs voldoende dekt, maar waar je ook nog geld aan verdient.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.