Een succesvolle ondernemer groeit nu eenmaal


Een goede veehouder die is doorgegroeid, kan niet op waardering rekenen
maandag, 14 augustus, 2017

De afgelopen paar weken had ik het voorrecht twee bedrijven te bezoeken voor een reportage in Veeteelt. Een bedrijf in Nederland met 220 koeien en een in Vlaanderen met ruim 500 koeien.

Naast dat ze beide bovengemiddeld groot waren maakten de ondernemers indruk op me. Het bedrijf van familie Altenburg realiseerde een topproductie, dat van familie Van den Hout heel goede gezondheidscijfers. Laatstgenoemde wees het preventief werken aan als reden waardoor ze zoveel groei hadden kunnen realiseren. Een kalversterfte in de eerste twee weken van slechts twee procent is een resultaat waar veel bedrijven, ook kleinere, zich op stuk kunnen bijten.

Drie kippen met bloedluis

Met deze ervaringen op zak sprak ik tijdens een barbecue afgelopen week met ‘burgers’ over de actualiteit. Toen ze mijn agrarische achtergrond hoorden, kwam er een spervuur aan vragen rond bijvoorbeeld de fipronil-affaire. ‘Zoveel kippen in zo’n kleine ruimte, dat is ook vragen om problemen natuurlijk’, werd al snel veroordelend geopperd.

Gelukkig had ik een voor mijn gevoel houtsnijdend weerwoord. Deze drie weken voer ik vanwege vakantie namelijk de kippen van de buren. Drie schattige krielkipjes in diverse kleurvarianten. Toen ik net voor het vertrek van de buren ‘instructies’ kreeg, noemde de buurman dat de kippen sinds enkele dagen last hadden van bloedluis. Het hok was inmiddels behandeld en speciaal voer moest de bloedluis uitbannen. Drie niet doorgefokte krielkipjes in een omgeving waar verder nauwelijks kippen zijn, en dan bloedluis? Het blijkt dus zeker niet alleen met omvang en intensiteit te maken te hebben.

Twee kleinere bedrijven

De burgers die ik het voorval vertelde, zag ik nadenken. Even leek er begrip tot het ‘maar toch’ klonk. Het blijft moeilijk uit leggen, veel dieren op één bedrijf of in één stal. Toch is de oorzaak vaak, zeker bij een natuurlijke groei door de jaren heen, een succesvolle ondernemer.

Wanneer het niet over dieren gaat, klinkt er waardering voor een groeiend bedrijf. Zoals voor de plaatselijke smid die nu een groot constructiebedrijf runt en de vroegere kolenboer die nu drie tankstations in de omgeving heeft. Zo werkt ondernemerschap nu eenmaal. Maar een goede veehouder die is doorgegroeid, kan niet op waardering rekenen. Met het beste verhaal of burgers ontvangen op de boerderij lijkt dat beeld niet te doorbreken. De sector moet daardoor zelf nadenken over oplossingen. Is twee kleinere bedrijven dan in plaats van één groot bedrijf misschien de oplossing? Niet dat bloedluis dan niet meer voorkomt, gelet op het voorbeeld van mijn buren. Maar misschien verstomt dan wel het terugkerende verwijt over te grote bedrijven.


0 reacties

Een goede veehouder die is doorgegroeid, kan niet op waardering rekenen
maandag, 14 augustus, 2017

De afgelopen paar weken had ik het voorrecht twee bedrijven te bezoeken voor een reportage in Veeteelt. Een bedrijf in Nederland met 220 koeien en een in Vlaanderen met ruim 500 koeien.

Naast dat ze beide bovengemiddeld groot waren maakten de ondernemers indruk op me. Het bedrijf van familie Altenburg realiseerde een topproductie, dat van familie Van den Hout heel goede gezondheidscijfers. Laatstgenoemde wees het preventief werken aan als reden waardoor ze zoveel groei hadden kunnen realiseren. Een kalversterfte in de eerste twee weken van slechts twee procent is een resultaat waar veel bedrijven, ook kleinere, zich op stuk kunnen bijten.

Drie kippen met bloedluis

Met deze ervaringen op zak sprak ik tijdens een barbecue afgelopen week met ‘burgers’ over de actualiteit. Toen ze mijn agrarische achtergrond hoorden, kwam er een spervuur aan vragen rond bijvoorbeeld de fipronil-affaire. ‘Zoveel kippen in zo’n kleine ruimte, dat is ook vragen om problemen natuurlijk’, werd al snel veroordelend geopperd.

Gelukkig had ik een voor mijn gevoel houtsnijdend weerwoord. Deze drie weken voer ik vanwege vakantie namelijk de kippen van de buren. Drie schattige krielkipjes in diverse kleurvarianten. Toen ik net voor het vertrek van de buren ‘instructies’ kreeg, noemde de buurman dat de kippen sinds enkele dagen last hadden van bloedluis. Het hok was inmiddels behandeld en speciaal voer moest de bloedluis uitbannen. Drie niet doorgefokte krielkipjes in een omgeving waar verder nauwelijks kippen zijn, en dan bloedluis? Het blijkt dus zeker niet alleen met omvang en intensiteit te maken te hebben.

Twee kleinere bedrijven

De burgers die ik het voorval vertelde, zag ik nadenken. Even leek er begrip tot het ‘maar toch’ klonk. Het blijft moeilijk uit leggen, veel dieren op één bedrijf of in één stal. Toch is de oorzaak vaak, zeker bij een natuurlijke groei door de jaren heen, een succesvolle ondernemer.

Wanneer het niet over dieren gaat, klinkt er waardering voor een groeiend bedrijf. Zoals voor de plaatselijke smid die nu een groot constructiebedrijf runt en de vroegere kolenboer die nu drie tankstations in de omgeving heeft. Zo werkt ondernemerschap nu eenmaal. Maar een goede veehouder die is doorgegroeid, kan niet op waardering rekenen. Met het beste verhaal of burgers ontvangen op de boerderij lijkt dat beeld niet te doorbreken. De sector moet daardoor zelf nadenken over oplossingen. Is twee kleinere bedrijven dan in plaats van één groot bedrijf misschien de oplossing? Niet dat bloedluis dan niet meer voorkomt, gelet op het voorbeeld van mijn buren. Maar misschien verstomt dan wel het terugkerende verwijt over te grote bedrijven.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.