woensdag, 22 augustus, 2018 Enkele weken geleden kregen mijn vrouw en ik het heuglijke bericht dat ons gezin gecompleteerd wordt met een zoon uit China: Xin. In de jaren waarin ons gezin naar dit moment toeleefde, hebben we ons enigszins verdiept in het land. Tijdens speurwerk vielen me een aantal zaken op. Meer dan de helft van de huidige wereldbevolking leeft in Azië; een kwart van de wereldbevolking in China: 1,4 miljard inwoners. Er is een grote beperking van persvrijheid en mensenrechten en het land kent de laatste vijftig jaar veel periodes van grote voedseltekorten. Tekorten die in de komende dertig jaar opnieuw dreigen, doordat de voedselconsumptie tussen nu en 2050 in China wordt verdubbeld. Wellicht is voedselzekerheid een van de grootste uitdagingen van het land in de komende decennia. De meeste gaan het meemakenNu lijkt dit een ver-van-ons-bedshow, maar als we nu als melkveehouders kijken naar ons inkomen, dan bestaat dit voor 90 procent uit de verkoop van melk. Van de melk wordt circa 70 procent geëxporteerd, waaronder een essentieel hoogwaardig gedeelte naar de bevolkingsreus China. Een reus die de komende decennia gaat verdubbelen in hoogwaardige voedselconsumptie, waaronder zuivel. Dit vindt plaats binnen een tijdspad dat de meesten van ons nog gaan meemaken en onze kinderen zeker. China's klimaatuitdagingDe zuivelmarkt ziet er goed uit voor de toekomst en wat zou het toch mooi zijn als wij ook in de toekomst zuivel kunnen leveren aan een dergelijk land als China. Het is een product dat we op een efficiënte, diervriendelijke en klimaatneutrale manier willen produceren. Het land zal er veel aan doen om de groeiende vraag enigszins zelf in te vullen. Dit betekent wel dat China voor een enorme uitdaging staat om de wereldwijde klimaatdoelen te halen. Werken aan wederzijds begripOndanks het feit dat onze culturen enorm verschillen, zal door te blijven innoveren in klimaatneutrale middelen voor de productie van melk en door het delen van de kennis, het wederzijds begrip groeien. Dit geeft kansen om ook zelf te kunnen blijven exporteren naar dergelijke landen.
0 reacties
|
China, het land van...
![]() |
Enkele weken geleden kregen mijn vrouw en ik het heuglijke bericht dat ons gezin gecompleteerd wordt met een zoon uit China: Xin.
In de jaren waarin ons gezin naar dit moment toeleefde, hebben we ons enigszins verdiept in het land. Tijdens speurwerk vielen me een aantal zaken op. Meer dan de helft van de huidige wereldbevolking leeft in Azië; een kwart van de wereldbevolking in China: 1,4 miljard inwoners. Er is een grote beperking van persvrijheid en mensenrechten en het land kent de laatste vijftig jaar veel periodes van grote voedseltekorten. Tekorten die in de komende dertig jaar opnieuw dreigen, doordat de voedselconsumptie tussen nu en 2050 in China wordt verdubbeld. Wellicht is voedselzekerheid een van de grootste uitdagingen van het land in de komende decennia.
De meeste gaan het meemaken
Nu lijkt dit een ver-van-ons-bedshow, maar als we nu als melkveehouders kijken naar ons inkomen, dan bestaat dit voor 90 procent uit de verkoop van melk. Van de melk wordt circa 70 procent geëxporteerd, waaronder een essentieel hoogwaardig gedeelte naar de bevolkingsreus China. Een reus die de komende decennia gaat verdubbelen in hoogwaardige voedselconsumptie, waaronder zuivel. Dit vindt plaats binnen een tijdspad dat de meesten van ons nog gaan meemaken en onze kinderen zeker.
China's klimaatuitdaging
De zuivelmarkt ziet er goed uit voor de toekomst en wat zou het toch mooi zijn als wij ook in de toekomst zuivel kunnen leveren aan een dergelijk land als China. Het is een product dat we op een efficiënte, diervriendelijke en klimaatneutrale manier willen produceren. Het land zal er veel aan doen om de groeiende vraag enigszins zelf in te vullen. Dit betekent wel dat China voor een enorme uitdaging staat om de wereldwijde klimaatdoelen te halen.
Werken aan wederzijds begrip
Ondanks het feit dat onze culturen enorm verschillen, zal door te blijven innoveren in klimaatneutrale middelen voor de productie van melk en door het delen van de kennis, het wederzijds begrip groeien. Dit geeft kansen om ook zelf te kunnen blijven exporteren naar dergelijke landen.
REAGEER