Vervangen sojaschroot levert minder broeikasgassen op


Sojaschroot vervangen door bierdraf en koolzaadschroot zorgt voor 14 procent minder methaan
vrijdag, 9 november, 2018

Sojaschroot in het rantsoen van melkkoeien vervangen door een combinatie van bierdraf (bostel) en koolzaadschroot verlaagt de koolstofvoetafdruk voor de productie van een kilo melk met 0,4 kilo CO2-equivalenten.

Dit is één van de uitkomsten van proeven die het Instituut voor Landvouw en Visserij Onderzoek (ILVO) uitvoerde in het kader van het project SMART Melken. Dit onderzoeksproject is gericht op het ontwikkelen van voederstrategieën waarmee tegen een rendabele kostprijs de uitstoot van broeikasgassen uit de melkveehouderij kan worden verlaagd.

Uitgebalanceerd rantsoen

De onderzoekers vergeleken de CO2-voetafdruk van drie uitgebalanceerde rantsoenen met gras- en maiskuil als basis.

Een rantsoen met sojaschroot als eiwitaanvulling werd vergeleken met een rantsoen waarin dit voedermiddel was vervangen door bierdraf (bostel) en koozaadschroot. Daarnaast werd ook een rantsoen met een combinatie van bierdraf en sojaschroot meegenomen in het onderzoek.

Min 0,4 CO2-equivalent

De gedachte achter het experiment was dat door vervanging van overzees geteelde soja de CO2-uitstoot van de voerteelt en transport zou verminderen. Daarnaast bleek, tot verrassing van de onderzoekers, dat dit ook een gunstig effect had op de uitstoot van methaan. Koeien die een rantsoen kregen met bierdraf en koolzaadschroot, produceerden 14 procent minder methaan dan koeien die sojaschroot kregen.

De totale koolstofvoetafdruk van het rantsoen werd hierdoor verlaagd van 1,1 naar 0,7 kilo CO2- equivalenten per kilo melk.


0 reacties

Sojaschroot vervangen door bierdraf en koolzaadschroot zorgt voor 14 procent minder methaan
vrijdag, 9 november, 2018

Sojaschroot in het rantsoen van melkkoeien vervangen door een combinatie van bierdraf (bostel) en koolzaadschroot verlaagt de koolstofvoetafdruk voor de productie van een kilo melk met 0,4 kilo CO2-equivalenten.

Dit is één van de uitkomsten van proeven die het Instituut voor Landvouw en Visserij Onderzoek (ILVO) uitvoerde in het kader van het project SMART Melken. Dit onderzoeksproject is gericht op het ontwikkelen van voederstrategieën waarmee tegen een rendabele kostprijs de uitstoot van broeikasgassen uit de melkveehouderij kan worden verlaagd.

Uitgebalanceerd rantsoen

De onderzoekers vergeleken de CO2-voetafdruk van drie uitgebalanceerde rantsoenen met gras- en maiskuil als basis.

Een rantsoen met sojaschroot als eiwitaanvulling werd vergeleken met een rantsoen waarin dit voedermiddel was vervangen door bierdraf (bostel) en koozaadschroot. Daarnaast werd ook een rantsoen met een combinatie van bierdraf en sojaschroot meegenomen in het onderzoek.

Min 0,4 CO2-equivalent

De gedachte achter het experiment was dat door vervanging van overzees geteelde soja de CO2-uitstoot van de voerteelt en transport zou verminderen. Daarnaast bleek, tot verrassing van de onderzoekers, dat dit ook een gunstig effect had op de uitstoot van methaan. Koeien die een rantsoen kregen met bierdraf en koolzaadschroot, produceerden 14 procent minder methaan dan koeien die sojaschroot kregen.

De totale koolstofvoetafdruk van het rantsoen werd hierdoor verlaagd van 1,1 naar 0,7 kilo CO2- equivalenten per kilo melk.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.