Risico op pensverzuring bij weidegang is te verwaarlozen


Weidende koeien vertonen een gelijkmatiger pensafbraak
dinsdag, 5 juni, 2018

Pensverzuring door weidegras is onder Nederlandse omstandigheden niet aan de orde. Dat concluderen Amazing Grazing en Feed4Foodure uit nieuw onderzoek.

Ondanks een hoge verteerbaarheid en een hoog suikergehalte van het weidegras is er bij weidende koeien geen sub-acute pensverzuring teruggevonden.

Tijdens het beweiden is de opnamesnelheid van gras, in gram droge stof per minuut, lager dan wanneer maiskuil wordt gevoerd. Daarnaast kost grazen meer tijd dan voer opnemen aan het voerhek en is het drogestofgehalte van het grasrantsoen lager.

Bovendien is gras een levend product, met intacte celwanden, waardoor de celinhoud zoals suiker langzamer vrijkomt. Deze factoren zorgen voor een gelijkmatiger pensafbraak. 

Zuurtegraad meten

In beweidingsproeven van Amazing Grazing op Dairy Campus zijn pH-bolussen ingebracht bij twee groepen koeien binnen twee beweidingssystemen: roterend standweiden en stripgrazen. In één proefjaar is bij acht koeien een continue pH-meetbolus ingebracht die elk kwartier de pH-waarde registreerde.

Beide groepen hadden overdag weidegang en ’s nachts op stal bijvoeding met snijmaiskuil. Verder is in twee proefjaren bij 60 koeien de pH-waarde gemeten met een slokdarmsonde op vier vaste tijdstippen per dag. 

Hoogst tijdens weiden

Bij de continue meting met de pH-bolus was de pH het hoogst gedurende de beweiding. Kort na het verstrekken van de bijvoeding daalde de zuurtegraad scherp.

Bij meting met de slokdarmsonde werden gemiddeld de hoogste pens-pH-waarden gemeten tijdens het weiden om 11.00 en 15.00 uur. De laagst gemeten gemiddelde pens-pH was om 21.00 uur, drie uur na het voeren van de snijmais.

Beide meetmethoden laten daarmee hetzelfde beeld zien. Tijdens het weiden kwam de pH-waarde nooit beneden een kritisch niveau en was de pH altijd hoger dan 6,4. 
 


0 reacties

Weidende koeien vertonen een gelijkmatiger pensafbraak
dinsdag, 5 juni, 2018

Pensverzuring door weidegras is onder Nederlandse omstandigheden niet aan de orde. Dat concluderen Amazing Grazing en Feed4Foodure uit nieuw onderzoek.

Ondanks een hoge verteerbaarheid en een hoog suikergehalte van het weidegras is er bij weidende koeien geen sub-acute pensverzuring teruggevonden.

Tijdens het beweiden is de opnamesnelheid van gras, in gram droge stof per minuut, lager dan wanneer maiskuil wordt gevoerd. Daarnaast kost grazen meer tijd dan voer opnemen aan het voerhek en is het drogestofgehalte van het grasrantsoen lager.

Bovendien is gras een levend product, met intacte celwanden, waardoor de celinhoud zoals suiker langzamer vrijkomt. Deze factoren zorgen voor een gelijkmatiger pensafbraak. 

Zuurtegraad meten

In beweidingsproeven van Amazing Grazing op Dairy Campus zijn pH-bolussen ingebracht bij twee groepen koeien binnen twee beweidingssystemen: roterend standweiden en stripgrazen. In één proefjaar is bij acht koeien een continue pH-meetbolus ingebracht die elk kwartier de pH-waarde registreerde.

Beide groepen hadden overdag weidegang en ’s nachts op stal bijvoeding met snijmaiskuil. Verder is in twee proefjaren bij 60 koeien de pH-waarde gemeten met een slokdarmsonde op vier vaste tijdstippen per dag. 

Hoogst tijdens weiden

Bij de continue meting met de pH-bolus was de pH het hoogst gedurende de beweiding. Kort na het verstrekken van de bijvoeding daalde de zuurtegraad scherp.

Bij meting met de slokdarmsonde werden gemiddeld de hoogste pens-pH-waarden gemeten tijdens het weiden om 11.00 en 15.00 uur. De laagst gemeten gemiddelde pens-pH was om 21.00 uur, drie uur na het voeren van de snijmais.

Beide meetmethoden laten daarmee hetzelfde beeld zien. Tijdens het weiden kwam de pH-waarde nooit beneden een kritisch niveau en was de pH altijd hoger dan 6,4. 
 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.