NZO en Nevedi gaan vet voeren terugdringen


Het voeren van pensbestendig vet wordt aan banden gelegd
maandag, 30 oktober, 2017

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) gaat samen met de brancheorganisatie voor diervoeding Nevedi het gebruik van het voeren van pensbestendige vetten terugdringen.

Aanleiding is dat het voeren van pensbestendige vetten de hardheid van kaas beïnvloedt. Zuivelcoöperatie Cono had eerder deze maand daarom al aangekondigd haar leden het voeren van pensbestendige vetten te verbieden.

Vetzuur naar niveau van winter 2014

Van een verbod willen NZO en Nevedi niet spreken. Wel willen ze komende maanden de gemiddelde waarde van het vetzuur palmitinezuur (C16:0) in de melk terugbrengen naar het niveau van de winter van 2014. In die winter werd er nog nauwelijks vet aan melkvee gevoerd, terwijl nu de inschatting is dat 30 procent van de veehouders vet in het rantsoen voert. De diervoederindustrie beëindigt komende maanden het gebruik van bepaalde typen pensbestendige vetten.

Controle op vetzuren door Qlip

Het bedrijf Qlip zal de melk van de melkveebedrijven vanaf 1 november gaan onderzoeken en monitoren op het gehalte aan vetzuren, zoals palmitinezuur (C16:0) en (C18:0) en stearinezuur. Vandaag zijn daarover alle melkleveranciers en voerleveranciers ingelicht. ‘Door het monitoren kunnen veehouders maatregelen nemen als de gehalten veranderen’, zo legt Henk Flipsen van Nevedi uit.
De aanwezigheid van vetzuren in melk wordt veroorzaakt door veel factoren: de veestapel, het seizoen, maar ook via de voeding. ‘Het kan zijn dat in de weideperiode het vetzuurpatroon gunstig is, waardoor het voeren van pensbestendig vet weer wel mogelijk is. Daarom spreken we niet van een verbod, maar willen we aan de hand van monitoring komende tijd kijken welke vervolgstappen nodig zijn’, aldus Flipsen. Er wordt volgens Flipsen daarom ook nog niet over sancties gesproken wanneer bepaalde vetzuurnormen worden overschreden.

Qlip zal ook landelijk de Solid Fat Content (SFC), een maat voor de hardheid van melk, gaan bepalen.


0 reacties

Het voeren van pensbestendig vet wordt aan banden gelegd
maandag, 30 oktober, 2017

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) gaat samen met de brancheorganisatie voor diervoeding Nevedi het gebruik van het voeren van pensbestendige vetten terugdringen.

Aanleiding is dat het voeren van pensbestendige vetten de hardheid van kaas beïnvloedt. Zuivelcoöperatie Cono had eerder deze maand daarom al aangekondigd haar leden het voeren van pensbestendige vetten te verbieden.

Vetzuur naar niveau van winter 2014

Van een verbod willen NZO en Nevedi niet spreken. Wel willen ze komende maanden de gemiddelde waarde van het vetzuur palmitinezuur (C16:0) in de melk terugbrengen naar het niveau van de winter van 2014. In die winter werd er nog nauwelijks vet aan melkvee gevoerd, terwijl nu de inschatting is dat 30 procent van de veehouders vet in het rantsoen voert. De diervoederindustrie beëindigt komende maanden het gebruik van bepaalde typen pensbestendige vetten.

Controle op vetzuren door Qlip

Het bedrijf Qlip zal de melk van de melkveebedrijven vanaf 1 november gaan onderzoeken en monitoren op het gehalte aan vetzuren, zoals palmitinezuur (C16:0) en (C18:0) en stearinezuur. Vandaag zijn daarover alle melkleveranciers en voerleveranciers ingelicht. ‘Door het monitoren kunnen veehouders maatregelen nemen als de gehalten veranderen’, zo legt Henk Flipsen van Nevedi uit.
De aanwezigheid van vetzuren in melk wordt veroorzaakt door veel factoren: de veestapel, het seizoen, maar ook via de voeding. ‘Het kan zijn dat in de weideperiode het vetzuurpatroon gunstig is, waardoor het voeren van pensbestendig vet weer wel mogelijk is. Daarom spreken we niet van een verbod, maar willen we aan de hand van monitoring komende tijd kijken welke vervolgstappen nodig zijn’, aldus Flipsen. Er wordt volgens Flipsen daarom ook nog niet over sancties gesproken wanneer bepaalde vetzuurnormen worden overschreden.

Qlip zal ook landelijk de Solid Fat Content (SFC), een maat voor de hardheid van melk, gaan bepalen.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.