Eiwit van eigen land hangt slechts beperkt samen met intensiteit


Een veehouder kan met zijn vakmanschap veel invloed uitoefenen op het kengetal percentage eiwit van eigen land.
dinsdag, 8 mei, 2018

Melkveehouders halen een kleiner percentage eiwit van eigen land naarmate ze meer melk per hectare produceren. Maar heel sterk is dit verband niet en de variatie tussen bedrijven is groot. Dit blijkt uit cijfers uit de centrale database kringloopwijzer over 2016.

Het kengetal percentage eiwit van eigen land speelt een belangrijke rol in het advies van de commissie grondgebondenheid. In 2025 moet minimaal 65 procent van het eiwit in het gevoerde rantsoen op een melkveebedrijf afkomstig zijn van grond van het eigen bedrijf of uit de directe omgeving, zo luidt één van de belangrijkste aanbevelingen.

Sturen op grondgebondenheid

‘De zelfvoorzieningsgraad voor eiwit op een bedrijf hangt zeker niet alleen af van de intensiteit. Een veehouder kan met zijn vakmanschap veel invloed op het percentage eiwit van eigen land’, duidt Frank Verhoeven van adviesbureau Boerenverstand de cijfers uit de praktijk. ‘Hiermee biedt deze indicator voor grondgebondenheid ondernemers meer sturingsmogelijkheden dan een vaste norm voor koeien, melk of mest per hectare’, aldus de mede bedenker van het kengetal.

Een achtergrondverhaal over het advies van de commissie grondgebondenheid is te lezen in het eerste meinummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.

 

 

 


0 reacties

Een veehouder kan met zijn vakmanschap veel invloed uitoefenen op het kengetal percentage eiwit van eigen land.
dinsdag, 8 mei, 2018

Melkveehouders halen een kleiner percentage eiwit van eigen land naarmate ze meer melk per hectare produceren. Maar heel sterk is dit verband niet en de variatie tussen bedrijven is groot. Dit blijkt uit cijfers uit de centrale database kringloopwijzer over 2016.

Het kengetal percentage eiwit van eigen land speelt een belangrijke rol in het advies van de commissie grondgebondenheid. In 2025 moet minimaal 65 procent van het eiwit in het gevoerde rantsoen op een melkveebedrijf afkomstig zijn van grond van het eigen bedrijf of uit de directe omgeving, zo luidt één van de belangrijkste aanbevelingen.

Sturen op grondgebondenheid

‘De zelfvoorzieningsgraad voor eiwit op een bedrijf hangt zeker niet alleen af van de intensiteit. Een veehouder kan met zijn vakmanschap veel invloed op het percentage eiwit van eigen land’, duidt Frank Verhoeven van adviesbureau Boerenverstand de cijfers uit de praktijk. ‘Hiermee biedt deze indicator voor grondgebondenheid ondernemers meer sturingsmogelijkheden dan een vaste norm voor koeien, melk of mest per hectare’, aldus de mede bedenker van het kengetal.

Een achtergrondverhaal over het advies van de commissie grondgebondenheid is te lezen in het eerste meinummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.

 

 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.