Etgroen bij alleen weiden, het kan!


Weiden in het gemaaide gras
woensdag, 10 februari, 2016

We kennen de vuistregel al heel lang: ‘maaien in dienst van de beweiding’. Veel etgroen creëren door afwisselend te maaien over alle percelen. Veelal komen veehouders in Nederland daarmee uit op circa 200 procent maaien. Zoals ik in mijn vorige blog aangaf, hier in Nieuw-Zeeland maaien ze het liefst zo min mogelijk.

Het doel is maximaal weiden, de koeien zelf zoveel mogelijk gras laten opvreten. Liefst zonder krachtvoer, of zeer beperkt (circa 300 kg per lactatie). En daarvoor is super smakelijk en goede kwaliteit gras nodig. Hier willen ze daarom ook iedere keer etgroen, alleen met zo min mogelijk maaien.

Kort afgrazen

Om etgroen te krijgen is de belangrijkste maatregel dus weiden in dienst van het weiden. Zo kort laten afgrazen dat er geen resten meer overblijven, zodat al het nieuw gegroeide gras de volgende keer goed gras (etgroen) is. Daar hebben ze hier jarenlang onderzoek naar gedaan en boeren en koeien op getraind. En ja, bij kort afgrazen staat de opname en de melkproductie wel wat onder druk. Alleen als je kijkt naar hoeveel melk je van een hectare af haalt en dus hoe efficiënt je de grond benut, dan kun je 85 tot 95 procent benutting halen. Dus nu geen bossen, betekent de volgende keer een betere opname. Je kijkt dus vooral naar het effect op de volgende snede. Zo gebeurt het hier dat ze 6 tot 7 keer achter elkaar kort afgrazen, zonder één bewerking tussendoor.

Niet bloten, maar vóórmaaien

Bloten kennen ze hier eigenlijk niet, want dat geeft veel te veel rotzooi voor de volgende weidesnede. Wat ze hier wel doen, als er te veel doorgeschoten gras blijft staan, is het perceel de volgende keer vóórmaaien op de dag dat het geweid wordt. Liefst in de middag tijdens het melken wordt het stuk in zijn geheel gemaaid. Na het melken gaan de koeien ‘gewoon’  in het gemaaide stuk (bekijk hier het filmpje van weiden in gemaaid gras). Eén dag en dan is alles weg. Ze zeggen hier dat het voor de koeien ook makkelijker is, omdat ze de taaie bossen en stengels niet met veel kracht hoeven af te vreten. Hoewel het er misschien toch vreemd en rommelig uit ziet, heb je bij de volgende snede geen last meer van doorgeschoten gras en alles is weer relatief fris. Deze maatregel zetten ze hier dus ook vooral in rond het doorschieten van het gras.

Het gras trainen

Tot slot maaien ze dus het overschot (onderaan de FeedWedge die een overschot laat zien) weg als er te veel gras voorraad is of dreigt. En dat is letterlijk een hele discussie na iedere FarmWalk. Want stel dat je te veel wegmaait... dan hebben de koeien geen gras.

Terug naar Nederland waar het moment aanstaande is om beweidingsplannen te maken. Na alles wat ik nu al hier gezien heb, is mijn advies: vroeg beginnen met weiden, kort afvreten in de eerste rondes of anders gezegd: houdt het groeipunt laag. En kijk vooruit, het gras wat je nu laat afvreten, is de volgende ronde extra rendement. Niet alleen de koeien trainen dus, maar ook het gras...

Rechts op de foto is gisteren voor gemaaid en ‘begraast’, links volgt vandaag
Rechts op de foto is gisteren voor gemaaid en ‘begraast’, links volgt vandaag

De hergroei na het voormaaien
De hergroei na het voormaaien

 


0 reacties

Weiden in het gemaaide gras
woensdag, 10 februari, 2016

We kennen de vuistregel al heel lang: ‘maaien in dienst van de beweiding’. Veel etgroen creëren door afwisselend te maaien over alle percelen. Veelal komen veehouders in Nederland daarmee uit op circa 200 procent maaien. Zoals ik in mijn vorige blog aangaf, hier in Nieuw-Zeeland maaien ze het liefst zo min mogelijk.

Het doel is maximaal weiden, de koeien zelf zoveel mogelijk gras laten opvreten. Liefst zonder krachtvoer, of zeer beperkt (circa 300 kg per lactatie). En daarvoor is super smakelijk en goede kwaliteit gras nodig. Hier willen ze daarom ook iedere keer etgroen, alleen met zo min mogelijk maaien.

Kort afgrazen

Om etgroen te krijgen is de belangrijkste maatregel dus weiden in dienst van het weiden. Zo kort laten afgrazen dat er geen resten meer overblijven, zodat al het nieuw gegroeide gras de volgende keer goed gras (etgroen) is. Daar hebben ze hier jarenlang onderzoek naar gedaan en boeren en koeien op getraind. En ja, bij kort afgrazen staat de opname en de melkproductie wel wat onder druk. Alleen als je kijkt naar hoeveel melk je van een hectare af haalt en dus hoe efficiënt je de grond benut, dan kun je 85 tot 95 procent benutting halen. Dus nu geen bossen, betekent de volgende keer een betere opname. Je kijkt dus vooral naar het effect op de volgende snede. Zo gebeurt het hier dat ze 6 tot 7 keer achter elkaar kort afgrazen, zonder één bewerking tussendoor.

Niet bloten, maar vóórmaaien

Bloten kennen ze hier eigenlijk niet, want dat geeft veel te veel rotzooi voor de volgende weidesnede. Wat ze hier wel doen, als er te veel doorgeschoten gras blijft staan, is het perceel de volgende keer vóórmaaien op de dag dat het geweid wordt. Liefst in de middag tijdens het melken wordt het stuk in zijn geheel gemaaid. Na het melken gaan de koeien ‘gewoon’  in het gemaaide stuk (bekijk hier het filmpje van weiden in gemaaid gras). Eén dag en dan is alles weg. Ze zeggen hier dat het voor de koeien ook makkelijker is, omdat ze de taaie bossen en stengels niet met veel kracht hoeven af te vreten. Hoewel het er misschien toch vreemd en rommelig uit ziet, heb je bij de volgende snede geen last meer van doorgeschoten gras en alles is weer relatief fris. Deze maatregel zetten ze hier dus ook vooral in rond het doorschieten van het gras.

Het gras trainen

Tot slot maaien ze dus het overschot (onderaan de FeedWedge die een overschot laat zien) weg als er te veel gras voorraad is of dreigt. En dat is letterlijk een hele discussie na iedere FarmWalk. Want stel dat je te veel wegmaait... dan hebben de koeien geen gras.

Terug naar Nederland waar het moment aanstaande is om beweidingsplannen te maken. Na alles wat ik nu al hier gezien heb, is mijn advies: vroeg beginnen met weiden, kort afvreten in de eerste rondes of anders gezegd: houdt het groeipunt laag. En kijk vooruit, het gras wat je nu laat afvreten, is de volgende ronde extra rendement. Niet alleen de koeien trainen dus, maar ook het gras...

Rechts op de foto is gisteren voor gemaaid en ‘begraast’, links volgt vandaag
Rechts op de foto is gisteren voor gemaaid en ‘begraast’, links volgt vandaag

De hergroei na het voormaaien
De hergroei na het voormaaien

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.