Slachthuis Dokkum ontwikkelt mobiel slachthuis


In het mobiele slachthuis verbloeden dieren in de vrachtwagen en worden ze gekoeld vervoerd
woensdag, 9 januari, 2019

Slachthuis Dokkum heeft een mobiel slachthuis ontwikkeld voor het verdoven en laten verbloeden van koeien op de boerderij. Hierdoor kunnen dieren die wel slachtwaardig zijn, maar die niet levend kunnen worden vervoerd, toch tot waarde worden gebracht.

Voordat een dier op het bedrijf gedood wordt, moet het levend worden gekeurd door een dierenarts. Vervolgens zal een medewerker van het mobiele slachthuis het dier schieten, laten verbloeden en transporteren naar het slachthuis in Dokkum. Hier wordt het verder verwerkt.

Niet nieuw, wel geprofessionaliseerd

Helemaal nieuw is het initiatief overigens niet. Er zijn al (nood)slachters die op deze manier werken. Met het mobiele slachthuis is het proces wel geprofessionaliseerd. Zo wordt het bloed opgevangen in de vrachtauto en vindt het vervoer gekoeld plaats.

Ook voor wilde runderen

De ontwikkelaars denken dat het mobiele slachthuis ook een oplossing kan zijn voor het laten slachten van (wilde) runderen uit natuurgebieden. Levend vervoeren van deze dieren levert vaak veel stress op. Het initiatief start in Noord-Nederland, maar Henk Visser, eigenaar van Slachthuis Dokkum, overweegt het werkgebied verder uit te breiden.

 

 

 


0 reacties

In het mobiele slachthuis verbloeden dieren in de vrachtwagen en worden ze gekoeld vervoerd
woensdag, 9 januari, 2019

Slachthuis Dokkum heeft een mobiel slachthuis ontwikkeld voor het verdoven en laten verbloeden van koeien op de boerderij. Hierdoor kunnen dieren die wel slachtwaardig zijn, maar die niet levend kunnen worden vervoerd, toch tot waarde worden gebracht.

Voordat een dier op het bedrijf gedood wordt, moet het levend worden gekeurd door een dierenarts. Vervolgens zal een medewerker van het mobiele slachthuis het dier schieten, laten verbloeden en transporteren naar het slachthuis in Dokkum. Hier wordt het verder verwerkt.

Niet nieuw, wel geprofessionaliseerd

Helemaal nieuw is het initiatief overigens niet. Er zijn al (nood)slachters die op deze manier werken. Met het mobiele slachthuis is het proces wel geprofessionaliseerd. Zo wordt het bloed opgevangen in de vrachtauto en vindt het vervoer gekoeld plaats.

Ook voor wilde runderen

De ontwikkelaars denken dat het mobiele slachthuis ook een oplossing kan zijn voor het laten slachten van (wilde) runderen uit natuurgebieden. Levend vervoeren van deze dieren levert vaak veel stress op. Het initiatief start in Noord-Nederland, maar Henk Visser, eigenaar van Slachthuis Dokkum, overweegt het werkgebied verder uit te breiden.

 

 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.