Meer korte vetzuurketens in weidemelk


Praktijknetwerk ‘Maximaal melk uit gras’ liet weidemelk onderzoeken op kwaliteit
dinsdag, 5 maart, 2019

Weidemelk heeft meer korte vetzuurketens dan melk van koeien die op stal staan. Dit kwam naar voren uit een analyse naar productkwaliteit, in opdracht van het praktijknetwerk ‘Maximaal melk uit gras’.

Een van de doelen van het praktijknetwerk ‘Maximaal melk uit gras’ was om meer inzicht te krijgen in de productkwaliteit van weidemelk. Hiervoor werden vorig jaar tussen maart en september van acht bedrijven acht keer melkmonsters van tien koeien genomen en geanalyseerd.

‘Uit de analyses kwam naar voren dat er een hoger percentage korte vetzuren in de melk van de weidende koeien zat. Korte vetzuren wijzen op een goede penswerking en energiebalans. Daarnaast zijn korte vetzuren goed voor smeuïge kaas’, vertelt Harm de Vries van RINGadvies, die het project coördineerde. Volgens De Vries gaat het om een trend. Om het verschil statistisch signigcant te kunnen maken zijn meer data nodig.

Kruidenmengsels vroeg doorzaaien

Het praktijknetwerk heeft ook  geëxperimenteerd met doorzaaien van kruidenmengsels, ter bevordering van biodiversiteit ‘Vroeg doorzaaien in combinatie met kort afgrazen en daarna een droge zomer, heeft vorig jaar goed gewerkt', vertelt De Vries.


0 reacties

Praktijknetwerk ‘Maximaal melk uit gras’ liet weidemelk onderzoeken op kwaliteit
dinsdag, 5 maart, 2019

Weidemelk heeft meer korte vetzuurketens dan melk van koeien die op stal staan. Dit kwam naar voren uit een analyse naar productkwaliteit, in opdracht van het praktijknetwerk ‘Maximaal melk uit gras’.

Een van de doelen van het praktijknetwerk ‘Maximaal melk uit gras’ was om meer inzicht te krijgen in de productkwaliteit van weidemelk. Hiervoor werden vorig jaar tussen maart en september van acht bedrijven acht keer melkmonsters van tien koeien genomen en geanalyseerd.

‘Uit de analyses kwam naar voren dat er een hoger percentage korte vetzuren in de melk van de weidende koeien zat. Korte vetzuren wijzen op een goede penswerking en energiebalans. Daarnaast zijn korte vetzuren goed voor smeuïge kaas’, vertelt Harm de Vries van RINGadvies, die het project coördineerde. Volgens De Vries gaat het om een trend. Om het verschil statistisch signigcant te kunnen maken zijn meer data nodig.

Kruidenmengsels vroeg doorzaaien

Het praktijknetwerk heeft ook  geëxperimenteerd met doorzaaien van kruidenmengsels, ter bevordering van biodiversiteit ‘Vroeg doorzaaien in combinatie met kort afgrazen en daarna een droge zomer, heeft vorig jaar goed gewerkt', vertelt De Vries.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.