Hype rondom melkvet is blijvertje


De verwerkers Vreugdenhil en Bel Leerdammer pasten onlangs de prijsverhouding aan tussen vet en eiwit, ten gunste van vet.
donderdag, 10 augustus, 2017

De consumptie van volle zuivel neemt toe en dat geeft een impuls aan de prijs van zuivelvet. Marktanalisten denken dat deze impuls structureel is. 

Veeteelt besteedt in het eerste augustusnummer aandacht aan de trendbreuk rondom melkvet. Ten opzichte van juni vorig jaar is boter meer dan dubbel zo duur geworden. De oorzaak van de run op boter is meervoudig, namelijk een lagere mondiale melkproductie en tegelijkertijd een toename van de consumptie van volle zuivel. Verzadigd vet uit melk blijkt volgens diverse onderzoeken namelijk minder ongezond dan eerder werd aangenomen. Volgens Ton Baas, directeur bij de brancheorganisatie voor de bakkerij en zoetwarenindustrie (VBZ) is het beeld van vet uit boter ook bij de consument gekanteld. Zij zien het nu als authentieke voeding. 'Vet van de koe is natuurlijk. De voedseltrend is: terug naar de natuur, minder industriële bewerking.'

Huidige melkprijsformule tegen het licht

Marktanalisten noemen de stijgende vraag naar botervet structureel, maar voor FrieslandCampina is het vooralsnog geen aanleiding om de huidige melkprijsformule tegen het licht te houden. 'Als markttrends structurele vormen aannemen is bijsturen zeker een overweging', zegt Frans Keurentjes, voorzitter van het bestuur van FrieslandCampina. De Nederlandse verwerkers Vreugdenhil en Bel Leerdammer pasten onlangs wel de prijsverhouding aan tussen vet en eiwit, ten gunste van vet. Hoe de markt er over tien jaar uitziet, is nu echter nog niet duidelijk. 

Gehalteverhogers in fokkerij

Op de vraag of de fokkerij nu weer in moet spelen op gehalteverhogende stieren is CRV-directeur Alfred de Vries duidelijk: 'Op dit moment kunnen we dat niet overzien. Er is dus geen aanleiding om in paniek de Inet aan te passen. Als zuivelvetten structureel meer waard zijn, dan kom er wel een moment dat vet in de Inet-formule een hogere waardering krijgt.' 

Lees het hele artikel over de (her)waardering van zuivelvet in het eerste augustusnummer van Veeteelt, die vanaf morgen bij abonnees in de bus valt.


0 reacties

De verwerkers Vreugdenhil en Bel Leerdammer pasten onlangs de prijsverhouding aan tussen vet en eiwit, ten gunste van vet.
donderdag, 10 augustus, 2017

De consumptie van volle zuivel neemt toe en dat geeft een impuls aan de prijs van zuivelvet. Marktanalisten denken dat deze impuls structureel is. 

Veeteelt besteedt in het eerste augustusnummer aandacht aan de trendbreuk rondom melkvet. Ten opzichte van juni vorig jaar is boter meer dan dubbel zo duur geworden. De oorzaak van de run op boter is meervoudig, namelijk een lagere mondiale melkproductie en tegelijkertijd een toename van de consumptie van volle zuivel. Verzadigd vet uit melk blijkt volgens diverse onderzoeken namelijk minder ongezond dan eerder werd aangenomen. Volgens Ton Baas, directeur bij de brancheorganisatie voor de bakkerij en zoetwarenindustrie (VBZ) is het beeld van vet uit boter ook bij de consument gekanteld. Zij zien het nu als authentieke voeding. 'Vet van de koe is natuurlijk. De voedseltrend is: terug naar de natuur, minder industriële bewerking.'

Huidige melkprijsformule tegen het licht

Marktanalisten noemen de stijgende vraag naar botervet structureel, maar voor FrieslandCampina is het vooralsnog geen aanleiding om de huidige melkprijsformule tegen het licht te houden. 'Als markttrends structurele vormen aannemen is bijsturen zeker een overweging', zegt Frans Keurentjes, voorzitter van het bestuur van FrieslandCampina. De Nederlandse verwerkers Vreugdenhil en Bel Leerdammer pasten onlangs wel de prijsverhouding aan tussen vet en eiwit, ten gunste van vet. Hoe de markt er over tien jaar uitziet, is nu echter nog niet duidelijk. 

Gehalteverhogers in fokkerij

Op de vraag of de fokkerij nu weer in moet spelen op gehalteverhogende stieren is CRV-directeur Alfred de Vries duidelijk: 'Op dit moment kunnen we dat niet overzien. Er is dus geen aanleiding om in paniek de Inet aan te passen. Als zuivelvetten structureel meer waard zijn, dan kom er wel een moment dat vet in de Inet-formule een hogere waardering krijgt.' 

Lees het hele artikel over de (her)waardering van zuivelvet in het eerste augustusnummer van Veeteelt, die vanaf morgen bij abonnees in de bus valt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.